Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norris a Russell penalizováni

Norris a Russell penalizováni

Ignorovali žluté vlajky

Carlos Sainz nebyl jediným jezdcem, který byl po včerejší kvalifikaci potrestán. S výjimkou Španěla, jenž obdržel penalizaci v podobě ztráty tří míst na startovním roštu za blokování Sergia Péreze, byli potrestáni rovněž Lando Norris a George Russell. Ti podle sportovních komisařů nerespektovali dvojité žluté vlajky a oba obdrželi pětimístnou penalizaci.

Norris se provinil v závěru první části kvalifikace, kdy byly vyvěšeny žluté vlajky kvůli potížím Nicholase Latifiho. Komisaři sice uznali, že pilot McLarenu v inkriminovaném sektoru zpomalil, i přesto se mu ale díky rychle se zlepšujícím podmínkám podařilo při průjezdu cílovou čarou vylepšit své maximum. A právě tím se dopustil porušení pravidel. Do Velké ceny Turecka tak neodstartuje z jedenácté pozice, na které se původně kvalifikoval, ale z šestnácté.

I Russell pykal za prohřešek z prvního kvalifikačního segmentu. Toho se dopustil v momentě, kdy se roztočil Daniil Kvjat. Sportovní komisaři uvedli, že Russell nezpomalil pod žlutými vlajkami dostatečně a neměl svůj vůz zcela pod kontrolou. Dále mu přitížila skutečnost, že v daném kole zaznamenal reprezentativní čas.

Georgea Russella pětimístný trest příliš trápit nemusel. Foto: Williams

V praxi ale Russell tento trest nijak nepocítí. Již před začátkem kvalifikace bylo jasné, že v závodě odstartuje poslední. Před víkendem totiž nasadil čtvrtý motor, čtvrtý hybridní motorgenerátor a čtvrté turbodmychadlo. V případě všech tří komponent se jednalo o překročení sezonního limitu.

Penalizace pěti míst ovšem nebyla tím jediným, čím Norrise s Russellem sportovní komisaři „obdarovali“. Oba si připsali rovněž tři trestné body.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren