Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Russell pořád mačkal nesprávná tlačítka

Russell pořád mačkal nesprávná tlačítka

Obešel by se Mercedes i bez Hamiltona?

George Russell prozradil více o svých včerejších problémech s vozem Mercedesu, na který si ještě nezvykl. Součástí problému bylo, že se z velké části jelo na okruhu, na kterém minulý víkend závodil ve voze Williamsu. I z toho pramenila časová ztráta na Valtteriho Bottase v prvním sektoru okruhu, kterou v rozhodujícím kvalifikačním kole nedokázal smazat.

"Celý minulý víkend jsem brzdil tady a zatáčel támhle, když jsem byl v první zatáčce a vedle toho dělal tohle a to. A v tomto voze je všechno jinak," řekl mladý Angličan. "K tomu se naučit všechny procedury a nová tlačítka. V prvním tréninku jsem z toho měl guláš a mnohdy mačkal nesprávná. Dokonce i teď v kvalifikaci jsem zmáčkl neutrál místo toho, co jsem chtěl udělat. Je to taková věc, na kterou už jezdec nemyslí, prostě ji udělá.

Tým mi všechno upravil tak, jak to jen bylo fyzicky možné, aby mi s tím trochu pomohl. Jenže tyto věci chtějí čas, potřeboval bych další závody v tomto voze. Toto, slyšel jsi to? Další závody!
"

Russell interní souboj s druhým jezdcem aktuálního pořadí šampionátu prohrál pouze o čtvrtinu desetiny sekundy.

"Je dobré zajistit si pole position, jsem rád, ale nebyla to zrovna moje nejlepší kvalifikace. Přesto mohu být spokojený," uvedl Bottas a mohl to tvrdit buď upřímně, nebo ve snaze zlehčit těsnost výhry nad mladším jezdcem nezvyklým na vůz W11.

Poté, co si Mercedes i bez Hamiltona rezervoval první startovní řadu, se začalo uvažovat, zda ho stáj opravdu až tak potřebuje a zda by neměla raději ušetřit desítky milionů liber za jeho plat. Strategii, že do nejrychlejšího vozu se vždy najde dost dobrý jezdec, v minulosti razil Frank Williams.

"Samozřejmě (že ho potřebují)," prohlásil Max Verstappen. "V kritických momentech je to on, kdo nakloní misky vah. Proto je sedminásobným mistrem světa."

Byla to však pouze kvalifikace. Závod je dnes a závodníci Mercedesu prý dostávají volné ruce.

"Mají dovoleno závodit," potvrdil Toto Wolff. "Tak nějak to všem tady dlužíme. Pustíme je ze řetězu."

Šéf týmu Mercedes si ale myslí, že v posledním závodě sezony by se za volant mohl vrátit šampion.

"Víme, že po 10 dnech může být test negativní, takže podle mě se to může stát. Aby ro klaplo, muselo by vše být ideální. I tak se je ale třeba na tuto situaci podívat s nadhledem, protože mnozí sportovci byli pozitivně testovaní i dlouho po tom, co se všechny symptomy ztratily a už nemohli nikoho nakazit. FIA by se na to měla lépe podívat," navrhl.

Kéž by těch tlačítek nebylo tolik! Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes