Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Češi odletí na Dakar podle plánu

Češi odletí na Dakar podle plánu

V Saúdské Arábii je čeká trať dlouhá přes 7000 kilometrů

Panika, vyvolaná uzavřením Saúdské Arábie vůči cizincům kvůli novému kmenu koronaviru, se zdá být zažehnaná. Rallye Dakar se na základě poskytnuté výjimky uskuteční v plánovaném lednovém termínu, i když její účastníky čekají velmi přísná hygienická nařízení.

V neděli 27. prosince tak do Džiddy odletí i výprava Big Shock Racingu. Ještě předtím její členové podstoupí povinné testy a další je spolu s dvoudenní karanténou čekají po příletu. „Dakar je hlavně o připravenosti, ale svou roli pokaždé hraje i náhoda. A tentokrát, kvůli bezpečnostním opatřením, tento faktor ještě mírně posílil. Ale jsme optimisti,“ uvedl řidič závodního kamionu Martin Macík. 

Iveco Big Shock Racingu se poprvé vydá do pouště vybavené automatickou převodovkou. Foto: Big Shock Racing

Trať Dakaru je tentokrát rozdělena do třinácti etap o celkové délce 7646 kilometrů. Začíná se 2. ledna jedenáctikilometrovým prologem, který určí startovní pořadí.

Počáteční zdolávání písečných dun, v nichž projde zatěžkávací zkouškou samočinná převodovka sedlčanského iveka, vystřídají těžké kamenité úseky. „Bude to náročné. Každá jízda delší než 300 kilometrů už bolí. Chce se vám na záchod, máte hlad, jste unaveni fyzicky i psychicky. Ztrácíte koncentraci, začínáte dělat chyby,“ přiznal Macík.

Zdroj: Big Shock Racing, úvodní foto: Big Shock Racing