Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Saúdská Arábie ukázala Městský okruh v Džiddě

Saúdská Arábie ukázala Městský okruh v Džiddě

Očekává nejrychlejší městský závod historie.

První Velká Cena Saúdské Arábie se uskuteční v prosinci tohoto roku a bude předposledním závodem sezony. V budoucnu má F1 závodit na moderním okruhu v srdci dovolenkového resortu v blízkosti Rijádu, do té doby se ale mají uskutečnit alespoň tři závody v ulicích města Džidda, která dnes světu ukázala půdorys svého budoucího okruhu.

Má se jednat o nejdelší a nejrychlejší městský okruh v kalendáři F1. Dlouhý bude 6.175 kilometru a v díky dlouhým rovinkám mají vozy dosáhnout průměrnou rychlost až 250 km/h, přičemž tři místa jsou vhodná k umístění zóny DRS. Pro srovnání, v nejrychlejším závodě na Městském okruhu v Baku dosáhl vítěz průměrnou rychlost 215,043 km/h.

Přitom má označených až 27 zatáček a před brzděním do poslední z nich, vlásenky, může monopost F1 dosáhnout rychlosti 322 km/h. Jezdit se bude v protisměru hodinových ručiček. I tento okruh je dílem dvorního stavitele okruhů F1, Hermanna Tilkeho a jeho společnosti.

"Vždy je vzrušující odhalit nový okruh a Městský okruh v Džiddě není výjimkou," řekl výkonný sportovní ředitel F1, Ross Brawn. "Úzce jsme spolupracovali s Tilkeho týmem a s pořadatelem závodu, abychom se ujistili, že trať nabídne vzrušující závodění kolo na kolo pro diváky a pro jezdce bude zajímavou výzvou."

Velká cena Saúdské Arábie se 5. prosince pojede na tomhle okruhu. Foto: Městský okruh v Džiddě

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Městský okruh v Džiddě