Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lowe konečně promluvil

Lowe konečně promluvil

Williamsovi prodej týmu zbytečně oddalovali.

Působení Paddyho Lowa ve Williamsu bylo krátké a bolestivé. Přesněji, jeho návrat do tohoto týmu, jelikož v něm v roce 1987 začínal. V roce 2017 se vrátil na místo technického ředitele. To už byl ex-technickým ředitelem Mercedesu, dominantního týmu posledních let, takže byl považován za špičku ve svém oboru, snad na jedné úrovni pouze s geniálním Adrianem Neweym.

Jenže v roce 2018 se první vůz Williamsu postavený pod jeho vedením ukázal být velkým zklamáním. Místo toho, aby zvrátil pomalý sestup tohoto týmu, poslal ho rovnou na poslední místo Poháru konstruktérů. Když na začátku roku 2019 přišla první data z větrného tunelu a tým ani nestihl vůz sestavit před začátkem zimních testů, po Lowem se slehla zem. Williams později pouze oznámil, že z týmu odešel. Svou verzi příběhu nabídl až teď, v podcastu Beyond the Grid, kde řekl, že byl loni potěšen zprávou, že Williamsovi tým prodali.

"Měli to udělat dávno. Z mnoha důvodů, které nemají nic dočinění s konkrétními jednotlivci," řekl Lowe. "Z pohledu zdrojů byl tým už dlouho v negativní spirále. Za ten čas, co jsem tam strávil, byla jasně viditelná. Když vidíš, že to nemůže mít jiný dobrý konec než prodej, tak by si měl prodat hned.

Ale jsem rád, že se tým prodal za dobrou cenu a Claire (Williamsová) a její bratři byli odměněni za skvělé věci, které jejich rodina dosáhla za roky ve F1. A jméno Williams zůstalo. Noví vlastníci mají peníze a mohou spirálu otočit. Nebude to krátký proces, ale s trpělivými lidmi to mohou dokázat.

Mé působení tam je něco, na co nerad vzpomínám. Ve F1 jsem strávil spoustu úžasných let. Bylo to fantastické po mnoha stránkách, z mnoha důvodů, a ještě to časem gradovalo. Ale ty dva roky jsem si neužíval vůbec. Tvrdá dřina a výsledky žádné.

Čím méně o tom musím mluvit, tím lépe. Takže pouze řeknu, že F1 je extrémně netrpělivé místo. Žádnou trpělivost ani nehledejte. Přitom je to asi místo s nejtvrdší konkurencí na světě. Pokud nějaký čas neděláte věci nejlépe, neexistuje rychlá záchrana. Ale nikdo to nebere v úvahu. Jsem dobrý v mnoha věcech a myslím, že jsem své kvality již dokázal, ale zázraky dělat neumím a už vůbec ne zázraky na počkání."

Necelé dva roky ve Williamsu byly těmi nejhoršími ve F1. Foto: Williams

Skutečnou konkurenceschopnost týmu prý od roku 2014 maskoval výkon motoru Mercedes, o kterém Lowe ví své. Jak konkurenceschopnost motorů ostatních výrobců šla nahoru, výsledky Williamsu šly opačným směrem.

"Williams měl v roce 2014 výhodu motoru, který byl s velkým náskokem nejlepší. To vytvořilo, řekněme, nesprávnou představu o jeho konkurenceschopnosti. V jiných oblastech žil ze svých starých úspěchů. Jde o to, že když tým sejde z cesty, nedělají se správně investice a správná rozhodnutí, nezačne hned stavět pomalé vozy. Sestup je stejně pomalý, jak pak musí být pomalý vzestup."

Zdroj: Beyond the Grid, úvodní foto: Williams