Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Williams si ponechá vlastní převodovky

Williams si ponechá vlastní převodovky

Mercedes dostal košem

Williams bude pokračovat v navrhování, výrobě a používání vlastních převodovek. Alternativou bylo začít převodovky nakupovat od Mercedesu spolu s pohonnými jednotkami a možná už i s dalšími částmi vozu, jak to dělá konkurenční Racing Point. Vedení týmu v uplynulých měsících neskrývalo, že o této možnosti s Mercedesem vyjednává, přičemž mluvilo o přizpůsobení se době a situaci. Ale už ne o tom, jak těžká by byla cesta zpět, kdyby došlo k propuštění nemalé části osazenstva továrny v Grove.

"Převodovky od Mercedesu jsou uzavřené téma," překvapil Paddy Lowe v rozhovoru pro RaceFans. "Děláme si vlastní převodovky a budeme v tom pokračovat. Měli jsme pár diskusí na toto téma, ale řekli jsme si, že by to nebyla správná cesta."

Zpráva přišla v době, kdy sílí především hlasy Renaultu a McLarenu, obávajících se fenoménu tzv. otrockých týmů. S motorem, hybridními systémy, všemožnou elektronikou, ale i převodovkou, hydraulikou, zavěšením kol od jednoho továrního týmu a ještě i palivem a mazivy od jeho partnera se malé stáje rychle stávají technicky absolutně závislými na jednom dodavateli. Pro toho je to pak silná páka, kterou může použít při sledování vlastních zájmů.