Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Vettel uspěl díky pneumatikám

Vettel uspěl díky pneumatikám

Overcut lepší než undercut.

Po dlouhém období trápení a zklamání se Sebastianovi Vettelovi povedlo blýsknout druhým místem ve Velké ceně Ázerbájdžánu. Jedná se o jeho první pódiové umístění za tým Aston Martin a kromě chyb favoritů mu k němu pomohla i strategie a výborná práce s pneumatikami, která není možná bez toho, aby se jezdec sžil se svým vozem.

"Strategie se samozřejmě vymýšlí snadněji, když nestartujete někde vzadu," podotkl čtyřnásobný šampion, jenž startoval z jedenáctého místa a byl tedy prvním jezdcem startujícím na pneumatikách nepoužitých v kvalifikaci.

"Nové pneumatiky samozřejmě nemohly uškodit. Ostatní na těch svých odjeli pár kvalifikačních kol. I díky tomu jsme na trati vydrželi déle, ale bylo to hlavně zásluhou dobrého managementu pneumatik. To rozhodlo. A samozřejmě i naše čistá rychlost.

S vozem jsem si rozuměl, díky tomu jsem se mohl posouvat vpřed. Stupně vítězů jsme opravdu nečekali. Už v pátek jsem se ve voze cítil dobře, ačkoli jsme neměli rychlost. V sobotu nám to moc nevyšlo, ale neděle byla sladká."

Vettel byl prvním jezdcem značky Aston Martin na stupních vítězů. Foto: Aston Martin

Velká bodová nadílka dostala Vettela na deváté místo šampionátu jezdců. Lance Stroll naopak z Baku odcházel s nulou, protože ho ze závodu vyřadila nečekaná exploze pneumatiky.

"Bylo frustrující nedokončit závod, ale jsem v pořádku," řekl Kanaďan po havárii. "Byli jsme na nejlepší cestě získat kopec bodů tím, že zůstaneme na trati déle než ostatní a skrze overcut se dostaneme před více soupeřů najednou. Takže pro mě to byl těžký víkend, ale jsou zde i pozitiva. Měli jsme dobrou závodní rychlost a Sebastian se dostal až na pódium."

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin