Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

VeeKay se zranil při tréninku na kole

VeeKay se zranil při tréninku na kole

Hrozí mu, že zmešká závod na Road Americe

Dvacetiletý holandský závodník Rinus VeeKay možná bude muset vynechat závod IndyCar na okruhu Road America. Pilot týmu Ed Carpenter Racing se v pondělí zranil při tréninku na kole. Tým prozradil, že VeeKay má „poranění klíční kosti, se kterým se o něj stará lékařský tým IndyCar“.

Podle prohlášení týmu se nehoda stala na cyklostezce, když se VeeKay věnoval fyzické přípravě. Stáj také uvedla, že VeeKay je jinak v dobré náladě a nemá žádná další zranění.

Podle webu Racer.com má VeeKay klíční kost zlomenou a ve hře je operace. Pro mladého závodníka je to velmi nepříjemná situace. Ve své druhé sezoně v IndyCar se dočkal premiérového vítězství a v pořadí šampionátu mu patří pátá příčka.

„VeeKayova účast v závodě IndyCar Series na Road Americe tento víkend je zatím nejasná a více informací zveřejníme, až budou k dispozici,“ dodala stáj v prohlášení.

Paradoxně před pěti lety řešil tým podobný problém a na Road Americe startoval se zlomenou klíční kostí Josef Newgarden, který tehdy za stáj závodil. Newgarden se zranil v předcházejícím závodě v Texasu, na zotavení měl ale skoro tři týdny.

Felix Rosenqvist se vloni na Road Americe radoval z jediného vítězství v kariéře v IndyCar. Teď je jeho start ohrožen. Foto: IndyCar

VeeKay není jediným pilotem, který může závod zmeškat. V ohrožení je i start Felixe Rosenqvista. Ten měl vážnou nehodu v prvním závodě v Detroitu, když náhle nečekaně začal před zatáčkou jeho vůz akcelerovat, narazil prudce do zdi. I když neměl žádné zjevné zranění a stěžoval si jen na bolest, byl převezen do nemocnice, kde zůstal do neděle.

V druhém závodě jej nahradil bývalý pilot mclarenu Oliver Askew. Ten nakonec musel odstoupit pro poruchu, ale tým s ním byl spokojený a tak je stále velkým favoritem na to, aby Rosenqvista nahradil i na Road Americe. Případně by mohl nahradit i VeeKaye, pokud se Rosenqvist stihne uzdravit a VeeKaye do závodu nepustí zlomenina.

Zdroj: Ed Carpenter Racin, Race, úvodní foto: IndyCar