Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

První double pro Ferrari, Jordan a Minardi na bodech

První double pro Ferrari, Jordan a Minardi na bodech

Grand Prix USA - závod

V cíli Grand Prix USA, do které odstatrovalo jen šest vozů Ferrari, Jordanu a Minardi, si Ferrari dojelo pro první letošní double, načež zbývající jezdci dojeli na bodech.

Od soboty do poslední chvíle nebylo jasné, zda všechny týmy do závodu odstartují. Michelin žádal po FIA a soupeřů, aby mu pomohli vyřešit problém s pneumatikami, které podle něho nemohly vydržet celý závod, ale dohody dosaženo nebylo. Michelin žádal šikanu před poslední zatáčkou č. 13, FIA ale tento požadavek odmítla, protože by tím byly znevýhodněny týmy na bridgestonech.

Všechny týmy na michelinkách zajely do boxů na konci zaváděcího kola. Rubens Barrichello převzal vedení v tragikomickém závodě po prvních zastávkách v boxech, kde byl Schumacher o něco déle. Jezdci Minardi Patrick Friesacher a Christijan Albers na jordany nestačily, na třetím místě kroužil Tiago Monteiro před Narianem Karthikeyanem.

Při druhých zastávkách po padesáti kolech vyjel Michael Schumacher, který byl v boxech po Barrichellovi, téměř po boku Brazilce, který vypadal na to, že si chce udržet první místo. Byl však dlouhý na brzdách a vyjel na trávu, takže převzal vedení. Do jaké míry to bylo hrané zůstává otázkou, pravda je, že to vypadalo věrně.

Christijan Albers musel do boxů nakonec třikrát, v této chvíli ztrácel na Ferrari dvě kola. Odstup mezi dvěma vozy ferrari se pohyboval okolo jedné vteřiny, načež byl Barrichello upozorněn na proritu dojet závod do cíle. Karthikeyan dostal pokyn zajíždět časy okolo 1:15,000, aby šetřil zadní pneumatiky. Příkazu ale neuposlechl, protože 66. kolo bylo jeho nejrychlejší.

Tiago Monteiro nebyl ještě sedm kol před cílem předjet o kolo zpět, do cíle mu to ale nevydrželo. Odstup mezi oběma ferrari se pak natáhl na několik vteřin. Ve zbytku závodu se na celkovém pořadí už nic nezměnilo.

Výsledky závodu (jezdec je klasifikován, odjede-li alespoň 90 % kol vítěze)

p.
Jezdec Tým Čas/Kolo
1.
M.Schumacher Ferrari
B
1h29:43.181
2.
R.Barrichello Ferrari
B
+ 1.522
3.
T.Monteiro Jordan
B
+ 1 kolo
4.
N.Karthikeyan Jordan
B
+ 1 kolo
5.
C.Albers Minardi
B
+ 2 kola
6.
P.Friesacher Minardi
B
+ 2 kola
NC
J.Trulli Toyota
M
kolo 0
NC
K.Räikkönen McLaren
M
kolo 0
NC
J.Button BAR
M
kolo 0
NC
G.Fisichella Renault
M
kolo 0
NC
F.Alonso Renault
M
kolo 0
NC
T.Sato BAR
M
kolo 0
NC
M.Webber Williams
M
kolo 0
NC
F.Massa Sauber
M
kolo 0
NC
J.P.Montoya McLaren
M
kolo 0
NC
J.Villeneuve Sauber
M
kolo 0
NC
R.Zonta Toyota
M
kolo 0
NC
C.Klien Red Bull
M
kolo 0
NC
N.Heidfeld Williams
M
kolo 0
NC
D.Coulthard Red Bull
M
kolo 0