Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Aston se formálně odvolal

Aston se formálně odvolal

Má nový důležitý důkaz.

Tým Aston Martin včera oznámil, že se oficiálně odvolává vůči trestu udělenému Sebastianovi Vettelovi po skončení Velké ceny Maďarska. Německý závodník byl v cíli druhý a užil si ceremonii na stupních vítězů, pak ale technický delegát FIA oznámil, že z jeho vozu bylo možné odebrat pouze 300mililitrový vzorek paliva. Tým je povinen zajistit, aby ve voze zůstal minimálně litr, proto byl Vettel diskvalifikován.

Pro Aston Martin to znamená, že nezíska 18 bodů, což je více než třetina z 48 dosud nasbíraných bodů. FIA hned informoval o úmyslu odvolat se a své právo nyní využil. Proti rozhodnutí komisařů se však lze odvolat pouze v případě objevení nové závažné skutečnosti.

"Po dojezdu do cíle na druhém místě ve Velké ceně Maďarska v neděli 1. srpna byl Sebastian Vettel diskvalifikován, protože z jeho vozu nebylo po závodě možné odebrat jednolitrový vzorek (jak vyžadují Technická pravidla F1)," píše se v tiskové zprávě týmu. "Nikdo netvrdil a ani netvrdí, že Vettelův vůz AMR21 patřící týmu Aston Martin Cognizant měl nějakou výkonnostní výhodu z tohoto údajného porušení pravidel, ani že k tomu došlo úmyslně. Jelikož podle týmových dat mělo být ve voze po závodě 1.74 litru paliva, okamžitě si rezervoval právo odvolat se. To právo teď využívá, jelikož byly objeveny důležité nové důkazy související s udělením trestu, které nebyly komisařům FIA dostupné v době rozhodování o tomto trestu."

Stále nevíme, proč ve Vettelově voze nezůstal litr paliva. Foto: Aston Martin

Důležitá nová skutečnost není nikde konkretizována. FIA nyní v prvním kroku posoudí, zda tým skutečně přišel s relevantním důkazem, až ve druhém by se rozhodovalo o zrušení nebo alespoň snížení trestu.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Aston Martin