Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jezdci jsou rozčarovaní i rozzlobení

Jezdci jsou rozčarovaní i rozzlobení

Těšil se pouze Russell.

Kdo včera obětoval odpoledne čekání na start Velké ceny Belgie, musel být hodně rozčarovaný a možná i rozzlobený. Ještě hůře obešli ti, kteří měřili cestu na tribuny v Belgii a za čtyři hodiny čekání v dešti viděli vozy párkrát projet kolem za bezpečnostním vozem. A to byla velká cena, za kterou byly uděleny poloviční body a proběhla i ceremonie na stupních vítězů. Většina jezdců také nebyla ráda, že musela být součástí tak divného divadla.

"Je to vítězství, ale nechcete vyhrávat takto," řekl "po závodě" jeho vítěz, Max Verstappen.

Lewis Hamilton byl ještě tvrdší, možná i proto, že ztratil body na rivala v boji o titul. Ale řekl to, co napadlo snad každému. Že fanoušci se v beznadějně promoklý den stali rukojmími hry o velké peníze.

"Peníze až na prvním místě. Ta jízda za safetycarem, to bylo pouze o penězích, protože přesně dvě kola jsou minimum, aby se to počítalo. Doufám, že lidé dostanou své peníze zpět, protože nedostali to, za co si zaplatili."

Veterán Fernando Alonso byl šokován. Sice zažil VC USA 2005, i mnohá čekání na lepší povětrnostní podmínky, ale tohle byla i pro něj novinka.

"Je to velká škoda, protože fanoušci byli celý víkend úžasní navzdory nepřízni počasí. Během pandemie nemohli přijít. Zasloužili by si lepší počasí, ale za počasí nikdo nemůže. Jediné, s čím já nesouhlasím, je udělení bodů. Vždyť se vůbec nezávodilo!"

Ticho nezůstal ani čtyřnásobný šampion, Sebastian Vettel.

"To je snad špatný žert! Jestliže se mají udělovat body za kvalifikaci, tak ať se udělují za kvalifikaci. Co jsme vlastně dnes dokázali? Nemám odpověď. Celý čas jsem si myslel, že body se udělují, až když se odjede čtvrtina závodu."

"Čím jsem si ty body zasloužil? Vždyť jsem jen jel za bezpečnostním vozem," přidává se Pierre Gasly z AlphaTauri.

Fanoušci s oranžovými dýmovnicemi se dočkali vítězství Maxe Verstappena, ale asi si ho také představovali trochu jinak. Foto: Red Bull

Tým Alfa Romeo dokonce vydal tiskovou zprávu, ve které kritizuje FIA ​​za to, že tímto způsobem udělala z neúspěšného vyčkávání závod oficiálně započítaný do mistrovství světa, ačkoli se nezávodilo ani zlomek sekundy. Tam ale ani nemůže být popřeno, že Alfa Romeo naštvalo, že Williams si tímto způsobem připočítal 10 bodů do Poháru konstruktérů. Před dvěma závody nic nenasvědčovalo tomu, že by Williams mohl postoupit na osmou příčku. Pak ale přišel bláznivý závod v Maďarsku a "závod" v Belgii a najednou Alfa ztrácí na Williams 17 bodů, což je mezi týmy z chvostu pole propastný rozdíl.

Malou zajímavostí je, že F1 nevyhlásila vítěze ankety Driver of the Day (jezdec dne). Dotyčný by asi gratulaci přijímal s velkými rozpaky. Nakonec jediní, kteří v neděli v Belgii ukázali úsměv, byli George Russell a jeho tým. Pro Williams to byly první stupně vítězů od roku 2017, pro mladého závodníka první v kariéře.

"Nestává se často, že dostanete cenu za fantastickou kvalifikaci, ale nám se to dnes stalo," řekl Russell. "V první řadě se ale chci omluvit fanouškům. Je úžasné, že s námi zůstali po celou dobu."

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull