Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo havárii nepotřeboval

Ricciardo havárii nepotřeboval

Norrisovi dokonce zkřížila plány.

Velmi zjednodušený příběh o vítězi VC Itálie by byl, že dva favorité kolidovali, vypadli ze závodu a díky tomu mohl vyhrát Daniel Ricciardo. Ricciardovi se tahle verze nelíbí a má pravdu, že ke kolizi došlo za jeho zády. Kromě toho, před zastávkou v boxech neměl Max Verstappen ani náznak pokusu předjet ho, a to samé se dá říct o souboji jeho týmového kolegu, Landa Norrise, s Lewisem Hamiltonem. Proč tedy předpokládat, že nebýt havárie, zvítězil by jeden z favoritů?

"V některých kolech se dostal na dostřel, ale nepotřeboval jsem ani jeden defenzivní manévr. Byl za mnou, ale byl jsem si jistý, že mě těžko může předjet, pokud sám neudělám chybu," řekl Ricciardo o Verstappenovi.

"Na konci stintu jsem možná byl o trochu zranitelnější, moje pneumatiky už nebyly dobré, ale ostatní jistě měli stejný problém. Jel jsem do boxů, tak jako ostatní. Už když jsem se vrátil do vedení, řekl jsem si, že to asi můžeme vyhrát, pokud se nic zvláštního neuděje. Věřil jsem, že to už mám ve svých rukou a že si jedu pro vítězství."

Po kolizi jsme slyšeli Norrise vysvětlovat McLarenu, že je rychlejší a že by se dokázal zbylým soupeřům vzdálit lépe než Ricciardo, ale jeho snaha byla marná. A McLaren byl najednou v příliš dobře pozici, než aby mladík riskoval souboj týmových kolegů.

"V jednom kole jsem už byl hodně blízko, ale... Těžko se to vysvětluje. Částečně jsem ve zpětných zrcátkách viděl incident mezi Maxem a Lewisem. Když jsem se blížil k Danielovi, problesklo mi to hlavou a řekl jsem si, že to asi nebude nejlepší nápad. Velmi, velmi rád bych zabojoval o vítězství, ale přesto jsem šťastný, že náš tým získal double," řekl britský jezdec po závodě.

Ricciardovi vítězství nespadlo samo do klína. Foto: McLaren

McLaren je z pohledu vítězství druhým nejúspěšnějším týmem F1 a je téměř neuvěřitelné, že před VC Itálie 2021 naposledy vyhrál poslední závod sezony 2012 v Brazílii. Do statistik historie F1 se tak zapsal jako tým s druhým nejdelším čekáním mezi dvěma vítězstvími. Déle čekal (a dočkal se) pouze tým Ligier, kterého zlatá éra byla na přelomu 70. a 80. let, ale poslední vítězství mu Olivier Panis přivezl v roce 1996 v Monaku, po téměř 15 letech. Williams by mohl McLaren kdykoli odsunout na třetí místo, jelikož tento tým naposledy také vyhrál v roce 2012, ale ve květnové VC Španělska.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren