Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Spektakulárně špatné rozhodnutí, vzpomíná Horner

Spektakulárně špatné rozhodnutí, vzpomíná Horner

Mohl vyhrávat závody, teď bojuje na opačném konci.

Těžko oponovat tvrzení, že Daniel Ricciardo nemá při podepisování jezdeckých kontraktů šťastnou ruku. Do F1 ho přivedl juniorský program Red Bullu, což určilo jeho směřování do týmů Toro Rosso a Red Bull Racing. Když však jeho juniorský kontrakt vypršel, ztratil dobrovolnými přestupy asi nejvíce ze všech současných jezdců.

Z Red Bullu odešel do týmu Renault, což byl riskantní krok a skutečně se mu nevyplatil. Navíc už na začátku druhého roku platnosti dvouleté smlouvy oznámil další přestup, tentokrát do McLarenu, opět z vlastní vůle a místo ve francouzském týmu nechal volné pro návrat Fernanda Alonsa. Vypadalo to slibně, jenže loňský vůz McLarenu mu vůbec nesedl a letos je konkurenceschopnost anglického týmu obrovským zklamáním. Australan má po prvních dvou závodech na bodovém kontě nulu. Už i Alonso sedí v rychlejším voze. A Red Bull bojuje o obhajobu mistrovského titulu.

Pokud z Red Bullu utekl kvůli tomu, že tým se začal točit kolem Maxe Verstappena, tak daleko neušel, jelikož v srdci McLarenu je mladý Lando Norris. Říkalo se, že motivací opustit Red Bull byly peníze, což ale šéf Red Bullu v novém rozhovoru popírá. Důvodem prý byly obavy o výkon a spolehlivost motoru Honda, který ale naopak přispěl k Verstappenovu titulu.

Daniel začal vnímat Maxovu převahu a obával se statusu jezdce číslo 2,“ řekl Christian Horner. „Jeho načasování bylo až spektakulárně špatné. Obával se motoru od Hondy. Po jeho odchodu se ukázalo, že Honda dokáže doručit výkonnou pohonnou jednotku, dali jsme dohromady balík schopný vyhrávat závody.

Předtím jsme mu na stůl položili vskutku astronomickou nabídku. Daniel je vynikající závodník a byli jsme opravdu smutní, když nám oznámil jeho rozhodnutí odejít do jiného týmu. A bohužel tam ani nedostal to, za čím tam šel. Je to talent od přírody, ale má vedle sebe velmi silného týmového kolegu, takže to nemá vůbec snadné.

Talent nestačí, zapotřebí je i rychlý vůz. Foto: McLaren

Sezona teprve začala, ale Ricciardo už teď myslí na to, že bude obtížné dostat McLaren opět alespoň do lepší poloviny výsledkové tabulky.

Budeme muset makat, než uvidíme světlo na konci tunelu. Nebude to krátký proces, neudělá se to za týden. Vůz bude jistě potřebovat větší změny, než budeme moci bojovat o místo, řekněme, mezi pěti nejlepšími.

Zahraničními médii se mezitím šíří šeptanda, že zatímco Porsche bude od roku 2026 dodávat motory Red Bullu, jiná značka z impéria Volkswagenu, přesněji Audi, hodlá majetkově vstoupit do McLarenu.

Zdroj: The Weekend Australian, úvodní foto: Red Bull