Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Marko: Ricciarda uhání McLaren!

Marko: Ricciarda uhání McLaren!

Snaží se ho zlákat penězi

Situace kolem Daniela Ricciarda a jeho hledání nejlepšího zaměstnavatele dostává nečekaný zvrat. Od začátku sezony se hovoří o třech možnostech: jeho přestupu do Ferrari jakožto náhrady za Kimiho Räikkönena, jeho přestupu do Mercedesu k Lewisu Hamiltonovi (případně na jeho místo) a o možnosti, že zůstane u Red Bullu. Helmut Marko ale řekl, že o Australana má eminentní zájem McLaren, kterému hrozí ztráta Fernanda Alonsa. Kdyby Alonso opravdu v F1 skončil a šel do IndyCar honit trojkorunu, McLaren by ročně ušetřil 32 milionů na jeho platu, ale zůstali by mu sponzoři nespokojeni s dvojicí Stoffel Vandoorne plus nováček z juniorského programu.

Ricciardo by skutečně mohl být řešením. Vítězství z uplynulých dvou let mu zlepšují renomé, je známý jako velký sympaťák a z údajně nabízených 20 milionů USD ročně může skákat radostí až k stropu, u Red Bullu se stěží dostane přes 5 milionů eur.

"Náš Daniel Ricciardo je králem přestupového trhu. McLaren svou nabídku zvyšuje každý týden," řekl poradce Red Bullu pro motorsport.

Z pohledu výsledků by ale přestup do McLarenu asi byl krokem zpět. Ani Alonso se ve voze z Wokingu nedokáže dostat na stupně vítězů, takže minimálně příští rok to na boj o vítězství nevypadá. Na druhé straně, mohl by být jezdeckou jedničkou, nemít v týmu Verstappena, Vettela ani Hamiltona. Marko ale tvrdí, že Ricciardo nic nepodepíše, dokud nebude stoprocentně jisté, že Hamilton zůstává v Mercedesu.

"Ricciardo nechce podepsat dříve než Hamilton. Je to divná situace, snad už brzy skončí."


Ricciardo tvrdí, že mu McLaren nic nenabídl, což je normální, protože jeho prioritou je Alonso, ale nepřekvapilo by ho, kdyby oficiální nabídka nakonec opravdu přišla.

"Přečetl jsem si to asi tak před hodinou," řekl Ricciardo v místě konání VC Francie. "Mohu k tomu pouze říci, že mi nic nepředložili. Upřímně, všichni mluví o Mercedesu a Ferrari jako mých potenciálních zaměstnavatelích, ale je mi jasné, že se o mě budou zajímat i jiné týmy a McLaren může být mezi nimi. To bude nejspíš záviset na Fernandově rozhodnutí, zda zůstane nebo půjde. Pokud odejde, asi budou hledat jezdce se zkušenostmi. Uvidíme. Je třeba zvážit hodně věcí, ale momentálně není o čem mluvit."

Ricciardo ale překvapil, když řekl, že rokování s Red Bullem mohou skončit do dvou týdnů, což by znamenalo oznámení na Red Bull Ringu nebo v Silverstone, jen ještě nevíme, zda by to mělo být oznámení že Ricciardo zůstává, nebo že do týmu přichází Carlos Sainz, Pierre Gasly, nebo někdo jiný.

"Tým už má vyřešenou otázku motorů a asi by rádi co nejdříve vyřešili i jezdeckou otázku. Pro ně by asi bylo ideální, kdyby mohli něco oznámit do dvou týdnů. Já osobně bych rád měl jasno do letní přestávky, abych si ji mohl užít. Pokud bych v srpnu strávil dva týdny telefonováním a přemýšlením o budoucnosti, nebyla by to dokonalá dovolená. Rád bych skutečně vypnul."