Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen volá po zrychlení

Verstappen volá po zrychlení

Pérez si užil souboj s Hamiltonem

Po Velké ceně Turecka opět tahá v boji o mistrovský titul za delší konec provazu Max Verstappen. Zatímco Nizozemec dorazil co cíle závodu jako druhý, když nestačil pouze na vítězného Valtteriho Bottase, jeho největší soupeř v šampionátu Lewis Hamilton skončil po startu z 11. místa pátý. Tyto výsledky měly za následek Verstappenův návrat do čela průběžného pořadí, kde má nyní před Hamiltonem náskok šesti bodů. Po skončení víkendu ale u pilota Red Bullu panovalo znepokojení z rychlosti Mercedesu.

"Myslím si, že nám celkově během víkendu chyběla ve srovnání s Mercedesem rychlost. Že jsem já skončil druhý a Checo (Sergio Pérez - pozn. red.) třetí, je podle mě pro tým skvělý výsledek. Musíme ale trochu zrychlit, protože šest bodů neznamená nic. Přál bych si, abych celkově měl trochu lepší rychlost, protože to bude ještě těžké. Myslím si, že v posledních závodech trochu zrychlili (Mercedes - pozn. red.)," řekl Verstappen.

Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez dojel na třetí příčce poté, co v závěru zdolal Charlese Leclerca. Během závodu si Pérez zabojoval i s Lewisem Hamiltonem. Se sedminásobným šampionem svedl před zastávkami v boxech souboj o čtvrté místo. Ten začal ve 12. zatáčce a pokračoval až do první zatáčky dalšího kola. Nakonec ale Pérez svou pozici uhájil. Tuto bitvu si Pérez užil, i když pro něj nepřišla v zrovna tu nejvhodnější chvíli.

"Když se na mě dotáhl, byl jsem v nejhorší fázi závodu. Mé pneumatiky významně odcházely a bylo velice těžké ho za sebou udržet. V ten moment byl Lewis nejrychlejším vozem na dráze a já jedním z nejpomalejších. Šlo jen o to, abych přežil a snažil jsem se ho za sebou udržet. Že se nám to podařilo, bylo pro náš závod velmi důležité. Chvíli už přede mnou byl, dobře jsem to ale poslal do první zatáčky, dokázal jsem to přežít, projel mokrými místy a auto drželo. Opravdu jsem si tento souboj užil," popsal Pérez své dojmy.

 Velká cena Turecka přinesla Red Bullu dvojité umístění na stupních vítězů. Foto: Red Bull



Verstappen vystoupil v Turecku na stupně vítězů poprvé. Loni zde obsadil šestou příčku. U Sergia Péreze se jednalo už o druhé turecké pódium. Mezi nejlepšími třemi totiž v Istanbulu dojel i v sezoně 2020, kdy ještě v barvách Racing Pointu obsadil druhé místo. Pérez se jako pilot F1 představil v Turecku celkově potřetí. Nastoupil zde již v roce 2011, kdy zažíval svou nováčkovskou sezonu u týmu Sauber. Tehdy skončil čtrnáctý.

Zdroj: PlanetF1, Sky Sports F1, úvodní foto: Red Bull