Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Z Euroformule rovnou do F2?

Z Euroformule rovnou do F2?

Bölükbaşı by rád získal sedačku

Mezi kandidáty na zisk závodní sedačky pro příští sezonu F2 se objevilo jedno neočekávané jméno. Je jím Cem Bölükbaşı. Turecký jezdec by se rád do "druhé ligy" přesunul rovnou ze seriálu Euroformule Open, kde letos účinkoval. Vynechal sice úvodní tři podniky, ve zbytku sezony ale získal mimo jiné i dvě vítězství a nakonec skončil na celkovém pátém místě. Kromě Euroformule Open se ale během letošního ročníku ukázal také v zimním asijském šampionátu F3, v evropské sérii GT4 a v evropské Le Mans sérii.

"Pracujeme na tom. To, že jsme letos mohli odjet asijskou F3 a Euroformuli, byl naprostý zázrak. Peněz jsme sehnali docela dost, když se nad tím zamyslíme. Nebylo to lehké, ale je toho více, co můžeme sponzorům ukázat. Naše jednání se vyvíjí opravdu dobře. Vypadá to slibně a dáme do toho všechno. Myslím si, že to bude velký krok a postarám se o to, abych byl připraven," říká Bölükbaşı ke svým šancím.

S přípravou na přestup do F2 už turecký jezdec začal i na trati. Již má za sebou test na Masarykově okruhu v Brně s monopostem šampionátu GP2, který byl v letech 2005-2016 předchůdcem F2. Bölükbaşı doufá, že se s tímto vozem ještě sveze. Také by se rád zúčastnil posezonních testů F2 v Abú Zabí.

Pro přípravu na vstup do F2 využil Cem Bölükbaşı Masarykův okruh v Brně. Foto: Fanatec



Jako jedna z variant, kde by mohl Bölükbaşı závodit, se nabízí tým Van Amersfoort Racing, pro který letos závodil v Euroformuli Open. Vstup nizozemské stáje do šampionátu sice stále nebyl oficiálně potvrzen, spekuluje se ale o tom, že právě tento tým nahradí ve startovním poli odcházející HWA Racelab. Už dříve bylo oznámeno, že Van Amersfoort nahradí HWA Racelab ve FIA F3.

Tureckého jezdce jsme zatím v současném formátu F2, který vznikl v roce 2017, neviděli. V předchůdnických šampionátech se ale dva Turci objevili. Byli jimi Can Artam a Jason Tahinci. Artam závodil v roce 2004 ve F3000 a v roce 2005 v GP2. Tahinciho jsme mohli v GP2 vídat v sezonách 2006 a 2007. Úspěšnější byl Artam. Ten sice v roce 2004 ve F3000 nebodoval, o rok později ale získal v GP2 dva body. Tahincimu se nepodařilo bodovat vůbec.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Van Amersfoort Racing