Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Van Amersfoort skutečně vstupuje do F2

Van Amersfoort skutečně vstupuje do F2

Nahradí HWA Racelab

V říjnu bylo oznámeno, že HWA Racelab opustí od příští sezony seriál FIA F3 a od roku 2022 ji ve startovním poli nahradí nizozemský tým Van Amersfoort Racing. Mezitím HWA ohlásilo rovněž odchod z F2 a stále více se spekulovalo o tom, že i zde bude místo ní závodit Van Amersfoort. Nyní byly tyto zvěsti oficiálně potvrzeny.

"Pořád mě ohromuje, jak velkým se tento tým stal od doby před více než 45 lety, kdy jsem ho založil. Byli jsme velice šťastní, když jsme nedávno oznámili náš návrat do F3 a nyní jsme nadšení z toho, že mezi naše aktivity přibude také F2. Od F4 nyní kompletně pokrýváme cestu do F1, což perfektně zapadá do naší filozofie podpory mladých jezdců na jejich cestě do nejvyšších pater motorsportu. Jsme si ale vědomi konkurence, které zde budeme čelit a určitě to nebereme na lehkou váhu," říká majitel týmu Frits van Amersfoort.

Šéfem týmu bude ve F2 Peter van Erp. S jakými jezdci bude v příští sezoně F2 závodit, ještě není jasné. Jako jeden z kandidátů ale přichází do úvahy Cem Bölükbaşı. Turecký závodník letos hájil barvy týmu v seriálu Euroformula Open a nedávno překvapivě oznámil svůj záměr přesunout se příští rok do F2. S monoposty F2 uvidíme Van Amersfoort poprvé v akci již tento týden při posezonních testech v Abú Zabí, které se konají od 16. do 18. prosince.

Stáj Van Amersfoort Racing byla založena v roce 1975 a od té doby získala na scéně juniorského formulového závodění řadu titulů. O poslední dva se letos postaral Oliver Bearman, který se stal šampionem italské i německé F4. Kromě těchto dvou šampionátů a již zmíněné Euroformule Open jsme mohli letos stáj vídat také v seriálu Formula Regional European Championship by Alpine.

Letos slavil Van Amersfoort Racing titul v italském i německém šampionátu F4. Foto: Van Amersfoort Racing



Příchod Van Amersfoortu znamená, že od roku 2022 budou ve F2 účinkovat dva nizozemské týmy. Kromě Van Amersfoortu uvidíme opět také MP Motorsport. Ten ve "druhé lize" působí už od sezony 2013, kdy se ještě šampionát jmenoval GP2.

Zdroj: Formula Scout, FIA Formula 2, úvodní foto: Van Amersfoort Racing