Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alpine předvedl nejen modro-růžový vůz

Alpine předvedl nejen modro-růžový vůz

Cíle prý nejsou vysoké.

Alpine jako předposlední tým ukázal svůj vůz postavený podle nových technických pravidel sezony 2022. Poslední bude Alfa Romeo, svůj vůz oficiálně představí až poté, co absolvuje třídenní test v Barceloně.

Na první pohled udeří do očí změna barevného designu vyžádaná příchodem nového titulárního sponzora BWT. Tradiční modrá francouzských závodních vozů tak byla doplněna o růžovou barvu společnosti podnikající v segmentu technologii pitné vody. Níže naleznete i odlišné, téměř zcela růžové lakování. Tak bude vůz A522 vypadat v prvním dvou závodech sezony. Sponzor podnikající s vodou tak bude lépe viditelný v Bahrajnu a v Saudské Arábii.

Na straně aerodynamiky vidíme výše ukončený nos, než předvedla většina konkurence. Za pozornost stojí i opravdu malé otvory přívodu chladícího vzduchu v bočnicích doplněny o žebrování na stranách krytu motoru. Pohonná jednotka je zcela nová, Francouzi po vzoru Mercedesu a Hondy oddělili turbínu a kompresor na opačné strany spalovacího motoru.

Generální ředitel automobilky Alpine se v zimě odhodlal k personálním změnám i na nejvyšších příčkách managementu týmu F1. Křeslo šéfa týmu sídlícího v Enstonu obsadil Otmar Szafnauer ulovený z Aston Martinu a továrně na motory ve Viry-Châtillon teď šéfuje Bruno Famin z FIA. Laurent Rossi nejspíš nemá valné mínění o bývalém managementu, jelikož týmu s letošním vozem zadal poměrně nízký minimální cíl. Přece jen se jedná o tovární tým, jehož cílem by mělo být vítězení.

Páté místo je minimum, které bychom měli dosáhnout po loňských výsledcích,“ řekl Rossi. „Pravda je taková, že nebudeme vědět v podstatě nic, dokud se nezačne závodit. Avšak ani potom nebude rozhodnuto. Není důležité, kde začneme, důležité je, kde budeme na konci roku. Mezi našimi cíli jsou zlepšení, provozní dokonalost a progres v průběhu roku.

Za Alpine budou opět závodit Španěl Fernando Alonso a Francouz Esteban Ocon. Obzvlášť četní fanoušci Fernanda Alonsa by si jistě přáli, aby měl jeho tým vyšší cíle, takto zbývá pouze doufat v překvapení. Post testovacího jezdce letos obsadil loňský vítěz F2, Australan Oscar Piastri, jenž jistě nebude ochoten zůstat bez závodění déle než rok.

Alpine A522. Foto: Alpine

Zdroj: Alpine, Motorsport, úvodní foto: Alpine