Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alpine restrukturalizoval management

Alpine restrukturalizoval management

Szafnauer má nového šéfa.

Když se nedaří, je třeba restrukturalizovat management. Takové je heslo nejednoho týmů F1 a aktuálně se jím opět řídí Alpine, avšak dva hlavní pilíře, generální ředitel, Laurent Rossi a šéf týmu, Otmar Szafnauer, zůstávají na svých místech.

Alpine funguje s dost neobvyklým uspořádáním, kde generální ředitel automobilky má stejnou funkci v závodním týmu. Tak úzké personální propojení s mateřskou automobilkou nemá žádný jiný tým. Na druhé straně, Alpine je vcelku malý výrobce, který má mít úspěch před sebou, nebo za nejbližším rohem, přičemž marketing ve F1 je jedním z hlavních pilířů, na kterých Francouzi staví. Kromě toho se nejedná o samostatnou automobilku, ale o dceřinou firmu Renaultu. Přesto Rossi usoudil, že nestíhá a mezi sebe a tým F1 přemístil Bruna Famina jako viceprezidenta Alpine Motorsports.

Famin má bohaté zkušenosti s motorsportem. Byl při několika úspěších Peugeotu, včetně vítězství v Le Mans s modelem 908 nebo vítězství v Pikes Peak v roce 2013 se Sebastianem Loebem. Později Peugeot přivedl ke třem vítězstvím na Dakaru. Od roku 2019 pracoval pro FIA, v roce 2022 přijal Rossiho nabídku vést továrnu na motory ve Viry-Châtillon.

Famin má nyní na starosti celé zapojení Alpinu do motorsportu, což aktuálně zahrnuje F1, závody sportovních vozů a technickou podporu sesterské Dacie v Dakaru. Famin je také v čele programu pro mladé jezdce, přičemž nadále zůstává šéfem francouzské továrny na motory. I Szafnauerův nový přímý nadřízený tedy zastává několik dost odlišných pozic.

Pro Szafnauera se tímto prakticky nic nemění, zůstává šéfem týmu. Má nového šéfa, ale jeho role zůstala stejná,“ řekl Famin.

Alpine měl být letos alespoň čtvrtý, aktuálně je šestý. Foto: Alpine

Famin nejprve popřel, následně prakticky potvrdil, že jeho prioritou je F1 a jeho jmenování souvisí s nenaplněním cílů stanovených pro letošní sezonu. V budoucnu by tedy mohlo docházet k třenicím se Szafnauerem, jenž se v minulosti vyjádřil, že odešel z týmu Aston Martin kvůli příliš velkým zásahům Lawrence Strolla do jeho práce.

Ne, o této změně jsme uvažovali dlouho, není to reakce na něco. Naše organizace se přirozeně vyvíjí. Ale pravdou je, že projekt F1 je mnohem důležitější než všechny ostatní. Také je nejnáročnější, je tam nejvíc práce, takže logicky bude většina mého času věnována F1.

Zdroj: Motorsport, L´Equipe, úvodní foto: Alpine