Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Já se vrátím

Já se vrátím

Alpine odmítl čekat do roku 2026.

Ještě jednou se vracíme k personálnímu zemětřesení, které nechalo v ruinách téměř celý top management Alpinu, jelikož se k věci konečně vyjádřil i odcházející šéf týmu, Otmar Szafnauer. Ještě předtím ale názor James Vowlese, šéfa Williamsu.

Je jasné, že to teď ten tým nemá lehké. Mají problémy, jsou v přechodném období. Hlavně ale k tomu chci říci, že Pat (Fry, bývalý vyšší technický ředitel Alpinu a nový vyšší technický ředitel Williamsu) toho není součástí. Patovo rozhodnutí padlo před měsíci.

A teď už k Szafnauerovi, jehož odchod byl oznámen před víkendem, během kterého ještě Alpinu šéfoval a také ho zastupoval na setkání Komise F1.

Nezvyklé, to ano, ale svou práci jsem si udělal nejlépe, jak jsem věděl,“ řekl Szafnauer, který předpokládá, že se do padoku F1 ještě vrátí.

"Pravděpodobně nebudu hned příští rok s jiným týmem, ale byl bych překvapen, kdybych se už nevrátil."

A teď k tomu hlavnímu. Nový viceprezident Alpinu pro motorsport jej nahradil sám sebou, protože věří, že tým přivede mezi špičku F1 rychleji než Szafnauer, jenž pracoval vstříc roku 2026, kdy začnou platit nová technická pravidla hlavně v oblasti pohonných jednotek, ale tím se musí přizpůsobovat šasi a zbytek vozů. Každý restart v technické oblasti nabízí příležitost udělat větší skok vpřed, pokud je tým připravený.

Podle mě jsou potřeba roky, ale část managementu si myslí, že to dokáže rychleji. A když se nedokážete domluvit na harmonogramu, tak ať si raději jde každý svou cestou. Podepsal jsem pár dobrých lidí z jiných týmů, jenže jejich smlouvy jim nedovolí nastoupit k nám dříve než v průběhu roku 2024 nebo dokonce v roce 2025. A jak zrychlit vývoj, když lidé ještě nepřišli? Nějaký čas trvá, než získáte lidi a následně nějaký čas trvá, než si na sebe zvyknou. To se nedá zkrátit. Jedna žena otěhotní a porodí dítě za devět měsíců, ale devět žen neporodí dítě za jeden měsíc.

Může Bruno Famin objevit nějakou zkratku na stupně vítězů? Foto: Alpine

Zdroj: Viaplay, úvodní foto: Alpine