Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Magnussen je zpět!

Magnussen je zpět!

Vrací se do týmu Haas.

Haas oznámil, že týmovým kolegou Micka Schumachera bude Kevin Magnussen. Místo na startovním roštu se uvolnilo v důsledku rozvázání smlouvy mezi týmem a titulárním sponzorem Uralkali i s jeho jezdcem Nikitou Mazepinem. Magnussen byl součástí týmu Haas v letech 2017 až 2020, takže se s jeho lidmi dobře zná a díky jeho zkušenostem si o to rychleji zvykne na zcela nový závodní vůz.

Týmoví inženýři budou jistě i rádi, že vedle Schumachera, kterého čeká teprve druhý rok ve F1, bude někdo podstatně zkušenější. Před první etapou s americkým týmem Magnussen závodil za větší týmy McLaren a Renault. Nešťastné bude pouze finanční oddělení Haasu, protože Magnussen za sebou nemá sponzora, který by dokázal zacelit díru po Uralkali.

S ruským sponzorem by se ale Haas musel rozloučit tak nebo tak. Jeho vlastník, Dmitrij Mazepin, závodníkův otec, stejně jako závodník samotný, se ocitli na novém, rozšířeném sankčním seznamu. Patří mezi 14 osob doplněných na seznam z důvodu, že ve značné míře podporují nebo profitují ze vztahů s Ruskou federací. Závodníkovi byly proto zmraženy majetky a omezen pohyb ve státech Evropské unie.

Magnussen byl expresně uvolněn ze závazků vůči Peugeotu a týmu Ganassi, za které měl letos závodit v sériích WEC a IMSA. Oba týmy chápou, že zabránit jezdci v závodění ve F1 by jim nic dobrého nepřineslo. Dán se tedy možná již zítra poprvé v Bahrajnu posadí do vozu Haas VF-22.

Kevin je okamžitě dostupný, takže jej můžeme využít v rámci předsezonního testování spolu s Mickem Schumacherem a Pietrem Fittipaldim. Pietro bude testovat polovinu dne ve čtvrtek (jelikož tým nestihne dopolední program),“ oznámil šéf týmu, Günter Steiner. „Mick a Kevin si rozdělí zbývající dny.

Magnussen měl pouze roční přestávku, druhou od premiéry v roce 2014. Foto: Haas

Dánský závodník nezapomněl poděkovat Peugeotu i Ganassimu a vysvětlil, že nabídka z F1 se prostě neodmítá. Je rád, že si navzdory předloňskému ukončení smlouvy zachoval dobré vztahy s majitelem Gene Haasem i se Steinerem. Také si uvědomuje, že americká stáj neměla bezproblémové vykročení do nového roku a teď i jeho čeká kopec práce, ale nový vůz může mít spoustu neodemčeného potenciálu.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Haas