Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velké týmy o mě nemají moc zájem, přiznal Magnussen

Velké týmy o mě nemají moc zájem, přiznal Magnussen

Grosjean myslí i na ukončení kariéry

Kevin Magnussen přiznal, že jeho šance na místo ve špičkovém týmu jsou mizivé. Udržet si sedačku ve F1 bez podpory obřího sponzora je pro tohoto jezdce úspěch. Stále závodí v nejprestižnější sérii na světě, jenže jeho tým Haas nemá žádnou ambici posunout se v nejbližších letech do boje o vítězství a každý rok strávený v šedém průměru snižuje jezdcovy šance na vysněný přestup.

"Do F1 jsem vstoupil se stejnou pompou jako Verstappen nebo Leclerc. Šel jsem rovnou do velkého týmu. Jenže McLaren v té době již ve skutečnosti nebyl špičkovým týmem, a to bylo pro mou kariéru osudné," řekl Dán v rozhovoru pro noviny BT. "Mohu říci, že mě předcházela výborná pověst a pak jsem i odvedl dost dobrou práci. Zbytek je historie. Teď už nejsem jezdcem, o kterého by se špičkové týmy skutečně zajímaly.

Má smlouva s Haasem v principu vyprší na konci tohoto roku, ale má na mě opci. Takže pokud si mě bude chtít nechat, tak rok 2021 mám jasný. Samozřejmě bych moc rád závodil za velký tým, ale zároveň mohu říci, že jsem spokojený v Haasu. Pokud se nemohu dostat do top stáje, tak mi bude velmi dobře v tomto týmu, který znám a kde se i dobře cítím. Je super být součástí příběhu této stáje."

Ne často se stává, že jezdec po letech ve středu pole dostane příležitost bojovat o titul, ale Magnussen našel pár příkladů.

"Valtteri Bottas se dostal ze středu pole do Mercedesu a něco podobného se povedlo i Jensonu Buttonovi a Marku Webberovi. Takže neztrácím víru, pouze vidím, že šance jsou každým rokem menší," povzdechl si.

Magnussen vstoupil do F1 v roce 2014 s image budoucího šampiona. Foto: McLaren

Magnussenovi je 27 let, jeho týmový kolega je na tom hůře. Romain Grosjean plánuje oslavu 34. narozenin a smiřuje se s tím, že k deseti pódiovým umístěním ve F1 nepřidá ani jediné vítězství.

"Mohu se považovat za šťastlivce, desetkrát jsem se postavil na stupně vítězů, ale věřím, že nebýt smůly, dvakrát bych vyhrál závod," vzpomíná francouzský jezdec především na působení v týmu Lotus. "Formuli 1 nazýváme sportem, ale je to skutečně sport? Možná by bylo lepší mluvit o show. Sport musí být férový. Nemůže se stát, že by Roger Federer musel na Roland Garros nastoupit s pálkou na stolní tenis. Byl by tenis sportem, kdyby neměli všichni stejné rakety, nebo kdyby jedna strana hřiště byla o metr širší než druhá?

Může se stát, že nikdy nevyhraji velkou cenu, ale chci se o to pokusit. Není tajemstvím, že mnoho současných kontraktů má platnost do konce tohoto roku a pár jezdců nejspíš ukončí kariéru. Pokud si uprostřed sezony řeknu, že tohle mě už nebaví, že už nechci tolik cestovat a chci být více s rodinou, tak to bude i můj poslední rok. Nebo se někdo jiný rozhodne skončit a já dostanu šanci."

Zdroj: FORMULE.cz