Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Russell zůstává nohama na zemi

Russell zůstává nohama na zemi

Může vyhrát, tvrdí Hamilton.

George Russell získal první pole position po otřesném pátku. Ve druhém tréninku byl o 0.9 vteřiny pomalejší než týmový kolega a tempo v delším stintu bylo ještě větším zklamáním.

Včerejší jízdy s plnou nádrží byly nejhorší dosud,“ prozradil 24letý jezdec po vystoupení z kokpitu. Následně Mercedes kompletně překopal nastavení jeho vozu a vzhledem k mokrému třetímu tréninku ho Russell ani neměl kdy pořádně vyzkoušet.

Nechci se nechat unést tímto výsledkem. Budu potřebovat dobrý start, dobrý první stint a potom jednu, dvě nebo tři zastávky? Víme, že náš vůz je obecně konkurenceschopnější v závodě než v kvalifikaci. Ale jestli to bude pravdou i zítra, tak to bude i pro mě šok. Myslím, že dnes jsme prostě trefili čistý střed.

Stranou zůstal Lewis Hamilton. Měl velkou smůlu, že akorát v této kvalifikaci mu selhalo DRS.

Obrovská gratulace Georgeovi, zisk první pole position je fantastický pocit a je to skvělé pro celý náš tým,“ řekl sedminásobný šampion. „Nevíme, kde se ta rychlost vzala, prostě jsme ji našli. Udělám všechno proto, abych ho zítra co nejvíce podpořil. Na téhle trati by měl být schopen po startu z pole position vyhrát i závod. Mohli jsme mít celou první řadu a bylo frustrující nemoci se zapojit do boje, ale budou jiné příležitosti.

První pole position šokovala nejen Russella. Foto: Mercedes

Toto Wolff se Hamiltonovi omluvil ještě než vystoupil z vozu, pak se už radoval spolu s Russellem.

Letos saháme k nekonvenčním postupům,“ začal vysvětlovat šéf týmu Mercedes. „Měl jsem už i jednu diskusi s velmi inteligentní slečnou z aerodynamického oddělení. „Kdybys mi loni řekl, že vozu dáme podlahu navrženou bez větrného tunelu, nevěřila bych,“ řekla mi. Ale udělali jsme to a výsledek je skvělý. A stejně nekonvenčně jsme postupovali tento víkend. Prostě jsme to zkusili. Tento sport stojí na datech, ale když vám data z virtuálního světa, tedy z tunelu, CFD a simulací, nekorelují s realitou, ale tak to musíte prostě zkoušet. V podstatě hledáme korelaci pomocí reverzního inženýrství. A tohle je výsledek!

Wolff také řekl, že pokud Russell vyhraje dnešní závod, Mercedes nevzdá boj o titul letošního šampiona, a to navzdory masivní bodové ztrátě obou jeho jezdců na vedoucího Maxe Verstappena.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Mercedes