Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Drobné úpravy trati mají v Nashvillu předejít kalamitám

Drobné úpravy trati mají v Nashvillu předejít kalamitám

Music City Grand Prix – před závodem

Druhý závod na městském okruhu v Nashvillu čeká tento týden IndyCar Series. A trať se vrací na drobně upravenou trať, než na které se piloti představili vloni. Důvodem byly časté žluté fáze, které vloni zabraly skoro polovinu z délky závodu.

Ten byl vypsán na 80 kol, z toho ale za zpomalovacím vozem piloti kroužili 33 kol. Dvakrát závod přerušila červená vlajka. Vítěz Marcus Ericsson se do victory lane dostal i přes to, že ve 4. kole při restartu najel do vozu Sébastiena Bourdaise a příď jeho monopostu se vznesla metr a půl nad povrch dráhy.

Největší změna spočívá v tom, že pro restarty nebude IndyCar používat cílovou rovinku, ale dlouhou rovinku vedoucí po mostě přes řeku Cumberland před zatáčkou číslo 9. Tam bylo také nejširší místo dráhy, kde trať měla 85 stop (skoro 26 metrů), to ale musel promotér zúžit na 60 stop (18 metrů) kvůli rozšíření VIP tribun.

Jinde ale naopak trať mohl o čtyři stopy, tedy o více než metr, rozšířit, což byl jeden z hlavních nedostatků okruhu. Přealfaltovány byly některé úseky, kde si jezdci stěžovali na obrovské hrboly, zejména pátá zatáčka a oba konce mostu.

IndyCar také snížila rychlost v boxech a to ze 45 mil na 40 mil, což by mělo čas na pit lane prodloužit o tři vteřiny. Vloni se totiž stalo, že pace car a pole za ním se v první zatáčce vyhýbaly havarovanému vozu a lídr závodu je i přes zastávku u mechaniků málem předjel. Nakonec se zařadil někam okolo 3. místa.

Městský okruh v Nashvillu není prvním podnikem, který IndyCar uspořádala ve státě Tennessee. V roce 2001 zavítala poprvé na nový ovál Nashville Superspeedway. Ovál ve tvaru písmene D se od podobných tratí (Texas, Chicagoland, Kentucky) odlišoval povrchem, místo asfaltu byl betonový. IndyCar zde závodila do roku 2008. Trať pak byla v roce 2011 zavřená a dlouho to s ní nevypadalo dobře, až před rokem se na ni usmálo štěstí a noví majitelé ji vdechli druhý život. Dokonce se sem podařilo přilákat i hlavní sérii NASCAR, která zde vloni debutovala.

IndyCar se ale ve stejné době rozhodla uspořádat závod v ulicích Nashvillu. Po dlouhé době se našel promotér, který stál o pořádání nového podniku přímo v ulicích města. Nashville je totiž jednou z metropolí, které v posledních letech zažívají největší rozvoj. Samozřejmě pořadatelé také vsází na místního rodáka Josefa Newgardena.

Ten měl před dvěma týdny v Iowě na dosah ruky vedení v šampionátu, z druhého závodu jej ale vyřadila havárie po technické závadě. Vedení tak udržel Ericsson, ale jen týden, v Indianapolisu minulý víkend jej překonal Will Power. Ten letos podává velmi vyrovnané výkony, byť má na kontě jediné vítězství, což ale platí i o Ericssonovi. Newgarden je čtyři závody před koncem sezony na třetím místě.

Bez šance na titul ale stále nejsou ani další jezdci. Vždyť Power má 431 bodů, Ericsson ztrácí jen 9, Newgarden 32, Dixon 38, O´Ward 46, obhájce titulu Palou 52 a McLaughlin 81. Za vítězství je 50 bodů.

Piloty čeká v Nashvillu ještě jedna drobná novinka. Alternativní měkké pneumatiky nebudou mít na sobě červený pruh, ale pruh zelený. Jsou totiž částečně vyrobeny z gumy získané z rostliny guayule, což má představovat ekologičtější alternativu. Firestone se dušuje, že budou mít ale stejnou výkonnost, jako obvyklá sada měkkých pneumatik.

Městský okruh v Nashvillu

Délka okruhu: 2,1 míle (3,492 km), 11 zatáček
Délka závodu: 80 kol (168 mil)
První závod: 2021
Loňské pole position: Colton Herta (Andretti Autosport) – 1:13.6835 (také rekord okruhu)
Loňský vítěz: Marcus Ericsson (Chip Ganassi Racing)

Časový harmonogram (SELČ)

Pátek 5. 8.
22:15 – 23:30 – 1. trénink

Sobota 6. 8.
18:15 – 19:15 – 2. trénink
22:30 – 23:50 – Kvalifikace

Neděle 7. 8.
16:15 – 16:45 – warm up
21:30 – Start závodu Music City Grand Prix

 

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment