Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen dostal svou trofej

Verstappen dostal svou trofej

Mezi Hornerem a prezidentem FIA to zaskřípalo.

Max Verstappen si byl na slavnostním předávání cen FIA v Boloni převzat trofej pro mistra světa Formuli 1. Pohár zvedl nad hlavu podruhé v řadě. Slavnosti se (povinně) zúčastnili i druhý a třetí v pořadí, tedy Charles Leclerc z Ferrari a Sergio Pérez, Verstappenův týmový kolega z Red Bullu.

"Je to o dost jiný pocit, než jsem měl před rokem," řekl již dvojnásobný šampion, který si první titul loni vybojoval v posledním závodě sezony. „Celý život jdete za jedním konkrétním cílem, stát se mistrem světa F1. Poprvé je to vždy nejemotivnější. Ale letošek byl celkově jiný. Jako tým jsme byli silnější, kromě titulu jsme zvítězili i v Poháru konstruktérů. Vyhráli jsme spoustu závodů. Takže letošní sezona byla lepší, více odměňující. Ale více emocí stejně přinesl první titul.

Christian Horner si byl na pódiu převzít zmíněný Pohár konstruktérů. Přebíral ho z rukou stále ještě relativně nového prezidenta FIA, Mohameda Ben Sulajema, jenž má evidentně o dost méně smířlivou povahu, než měl jeho předchůdce Jean Todt. K malé slovní výměně, nevhodné vzhledem ke slavnostní atmosféře, došlo přímo u mikrofonu, když Horner za tým Red Bull věnoval získaný pohár zesnulému spoluzakladateli společnosti Red Bull, stojícímu za vznikem týmu Red Bull, Dietrichu Mateschitzovi.

Vím, a jsem rád, že viděl Maxe vyhrát šampionát v Japonsku, ačkoli tam nastal zmatek při udělování bodů. Ale jsem rád, že Max získal titul v předstihu a on to ještě mohl vidět. A o víkend později, den po jeho odchodu, jsme potvrdili i zisk této trofeje. To má pro nás nesmírnou hodnotu.

Christian, v první řadě je to zasloužené vítězství, vítězství týmu i Maxovo vítězství. A co jsi řekl o Dietrichovi, já jsem byl také sponzorován Red Bullem, v posledním roce mé kariéry,“ reagoval Ben Sulajem. „A co jsi řekl o Japonsku… mluvil jsi o kontroverzi. Ne. FIA byla viněna kvůli bodům, jenže ne FIA psala pravidla. Napsali si to takhle týmy a my jsme to pouze implementovali do pravidel.

Kluci, držme se tématu!“, přerušil Sulajema generální ředitel F1, Stefano Domenicali.

Také Pérez má svůj pohár, byť nejmenší, tak má i nejúspornější úsměv. Foto: Red Bull

Lewis Hamilton obdržel cenu za manévr roku za předjetí Leclerca a Péreze jedním manévrem na Silverstonu. Cenu si byl přebrat i nejmladší mistr WRC v historii, Fin Kalle Rovanperä s navigátorem Jonne Halttunenem. Ve světě rallyecrossu nadále dominuje Johan Kristoffersson. Fanouškům F1 jsou známá jména Soffel Vandoorne, který se stal šampionem Formuli E a Sébastien Buemi a Brendon Hartley, kteří si spolu s Ryōem Hirakawou přebrali cenu pro šampiony WEC v kategorii hypersportů. Felipe Drugovich, šampion F2, bude příští rok testovacím jezdcem týmu Aston Martin.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull