Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA zakázala politická prohlášení

FIA zakázala politická prohlášení

Jezdci mají držet ústa, jak se na sportovce sluší.

Jako blesk z jasného nebe přichází zpráva o změně ve Sportovních pravidlech FIA. Mezinárodní automobilová federace novým článkem 12.2.1.n zakazuje všem jezdcům politická, náboženská i osobní prohlášení a gesta, která by byla v rozporu s neutralitou FIA, pokud jim FIA předem neudělí výjimku. Samozřejmě se týká i jezdců F1, nebo spíše hlavně 20 jezdců F1, jelikož ti jsou ze všech nejvíce na očích. Za porušení sportovních pravidel může jezdec dostat trest, který jej znevýhodní v šampionátu.

K politickým gestům lze zařadit pokleknutí před každou velkou cenou, které jezdci praktikovali hlavně v roce 2020, na podporu hnutí Black Lives Matter. Asi nejvíce kontroverzním krokem jednotlivce bylo rozhodnutí Lewise Hamiltona vyjít na stupně vítězů Velké ceny Mugella v tričku s nápisem: „Zavřete policisty, kteří zabili Breonnu Taylorovou“. Na zádech mělo tričko její fotografii s nápisem: „Řekni její jméno“.

Své názory v poslední době nejvýrazněji a nejčastěji prezentoval Sebastian Vettel. Po VC Maďarska 2021 byl pokárán, protože si hymnu před startem závodu vyslechl v duhovém tričku s nápisem "Stejná láska", přičemž v reakci na Hamiltonův nápis na tričku již bylo jezdcům přikázáno ukazovat se bezprostředně před a po závodě výhradně v týmovém oblečení. Kromě toho Vettel například v Kanadě poukázal na těžbu dehtových písků. Mnozí jezdci také vyjádřili svůj odmítavý postoj vůči válce.

Zajímavé je pátrání po načasování zavedení tohoto zákazu. Hamilton měl letos soustředil na závodění, Vettel už do další sezóny nenastoupí, oni asi důvodem nebudou.

Jednak se tak událo během zimní přestávky, v týdnu před Vánocemi, kdy mají motorsportovní fanoušci jiné věci na práci, když si i žurnalisté užívají zasloužené volno a když je beztak málokdo z padoku k zastižení.

Pokud se pod “politiku“ zahrne i boj za lidská práva, rovnocennost, protiválečné postoje a starost o hrozící vyhubení lidské rasy globální katastrofou, všechny nitky se sbíhají na Arabském poloostrově, kde vládnou šejkové a lidé je musí poslouchat, OPEC manipuluje ceny ropy a kde se v Jemenu od roku 2014 vleče válka živená mocenským závodem Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů s Íránem a Al Kaidou. Mimochodem, je to rok a čtyři dny odkdy do křesla prezidenta FIA poprvé usedl Mohamed Ben Sulajem, původem ze Spojených arabských emirátů.

Sulajem nachystal po stromeček zajímavé překvapení. Foto: FIA

Zákaz přichází poté, co FIFA šla Automobilové federaci příkladem během Mistrovství světa ve Fotbalu 2022, které organizoval Katar. Fotbalisté dostali zakázáno kritizovat porušování lidských práv i práv menšin, nežádoucí bylo zmiňovat tisíce životů ztracených při budování nových stadionů a související infrastruktury v zemi, kde fotbal nemá tradici. Nakonec to ale vedlo k tomu, že se během mistrovství mluvilo hlavně o všech chybách katarského režimu. V Evropě mezitím hoří Qatargate, korupční skandál nejen místopředsedkyně Evropského parlamentu. PR akce Kataru s náklady 220 miliard amerických dolarů nevyšla podle představ. Od příštího roku se tam začne každoročně vracet F1.

FIA svůj krok obhajuje tím, že je v souladu s “olympijskými principy“, kam patří politická neutrálnost. Prý bude pokračovat v podpoře ochrany lidských práv a boje proti rasismu, za práva rasových, sexuálních, náboženských i všech dalších menšin. Můžeme se ale domnívat, že ne všude stejně. Z politického hlediska je ideální podpořit lidská práva kupříkladu v Nizozemí a pak v Kataru, shodou okolností, držet pusu.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: FIA