Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

AlphaTauri bude samostatnější

AlphaTauri bude samostatnější

Italští designéři dostali více práce.

Ve F1 musí každý tým pracovat na aerodynamice vlastního vozu, aby vozy nebyly stejné. Proto ani vozy Red Bullu a AlphaTauri nebyly loni stejné, dokonce ani noc podobné, přestože oba jsou ve stoprocentním vlastnictví výrobce energetických nápojů. Kvůli snižování nákladů však týmy smí prodávat a nakupovat některé díly, které nejsou moc vidět, a to včetně zavěšení kol, hydraulického systému a převodovky. AlphaTauri se po neúspěšné sezoně 2022, poněkud překvapivě, nerozhodlo více inspirovat aerodynamikou většího sesterského týmu, místo toho si půjde ještě více svou vlastní cestou.

Pro letošní rok jsme navrhli více vlastní dílů,“ prozradil v rozhovoru pro RaceFans Jonathan Eddolls, hlavní traťový inženýr. „Je to kvůli způsobu, jakým Red Bull Technology pracuje. Jsou úžasně spolehliví a přesní, mohou věci odkládat do poslední možné chvíle. Pro Red Bull je to fantastické, jenže my chceme vývoj v souladu s naším aerodynamickým balíkem a není ideální, když se o finální podobě některých dílů dozvíme až relativně pozdě v roce.

Připomeňme si, že už loni se AlphaTauri vrátilo k designování částí převodovky a že díky pravidlům omezujícím délku testování vozu ve větrném tunelu mohou nyní oba týmy Red Bullu používat modernější tunel v Bedfordu. Uvidíme, zda bude AlphaTauri v dalších letech pokračovat v osamostatňování. To může záviset také na úspěchu módní značky AlphaTauri, kterou tým reprezentuje od roku 2020.

Je malý italský tým na cestě k technické samostatnosti? Foto: AlphaTauri

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: AlphaTauri