Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hadjar dalším nováčkem v Mexiku

Hadjar dalším nováčkem v Mexiku

V prvním tréninku zastoupí Cunodu

Velkou cenu Mexika využije k nasazení nováčka ve volném tréninku i AlphaTauri. Úvodní tréninkové jízdy v pátek totiž absolvuje Isack Hadjar. Devatenáctiletý Francouz nahradí v kokpitu Jukiho Cunodu.

„S radostí oznamujeme, že pilot F2 Isack Hadjar usedne tento víkend v prvním tréninku za volant našeho vozu. V kokpitu nahradí Jukiho a odjede v Mexiku nějaká kola,“ napsala italská stáj na svých sociálních sítích.

Hadjar letos závodí ve F2 premiérovým rokem. Do seriálu se přesunul poté, co loni vyhrál ve FIA F3 tři závody a dosáhl na celkové čtvrté místo. Jeden podnik před koncem letošního ročníku mu patří průběžné 14. místo. Nejlépe se závodníkovi stáje Hitech vedlo při sprintu na Red Bull Ringu, který dokončil jako třetí. Prozatím jde o jeho jediné pódiové umístění v šampionátu.

Původně se očekávalo, že volné tréninky letos absolvuje jak v barvách Red Bullu, tak AlphaTauri Liam Lawson. Novozélanďan působí u obou stájí v roli rezervního pilota a již loni byl nasazen do tří tréninků (dvakrát za AlphaTauri, jednou za Red Bull). Když si ovšem letos Daniel Ricciardo zlomil záprstní kost při nehodě ve druhém tréninku v Zandvoortu, byl do akce povolán právě Lawson. Ten nakonec odjel místo Australana pět závodů a tím pádem už nyní nesplňuje definici nováčka. Tím je podle pravidel jezdec, který ve F1 neabsolvoval více než dva závody.

Ačkoli AlphaTauri nasadí v Mexiku do tréninku nezávodního jezdce letos poprvé, povinnost dát minimálně dvakrát šanci nováčkovi bude mít po Hadjarově vystoupení splněnou. Při volných trénincích úvodního podniku v Bahrajnu byl totiž podle pravidel ještě považován za nováčka Nyck de Vries. Účast Liama Lawsona při záskoku za Daniela Ricciarda se ovšem nezapočítala. Lawson jel totiž ve stejném voze jako De Vries. Podle pravidel ale musí stáj pro nováčkovské starty využít oba své monoposty.

 Isack Hadjar se poprvé sveze ve volném tréninku. Foto: AlphaTauri


Při prvním tréninku v Mexiku se to tak bude nezávodními piloty jenom hemžit. Kromě Hadjara totiž nastoupí také Jack Doohan (Alpine), Frederik Vesti (Mercedes) a Oliver Bearman (Haas).

V Abú Zabí s Red Bullem


Mexické vystoupení nebude jediným letošním startem Isacka Hadjara ve volném tréninku. Objevit by se totiž měl i při závěrečném podniku v Abú Zabí. Zde by měl pro změnu usednout do vozu stáje Red Bull.

A aby toho nebylo málo, Red Bull dá v Abú Zabí šanci hned dvěma novým tvářím. Kromě Hadjara by se totiž měl ve volném tréninku svézt i úřadující šampion formule E Jake Dennis. Letošní mistrovská stáj tak splní „nováčkovskou“ povinnost netradičně během jediného víkendu.

Když se podíváme na zbytek letošního kalendáře, je pro Red Bull dvojitý nováčkovský start v Abú Zabí skutečně nejlepším řešením. Během mexických volných tréninků se totiž bude testovat prototyp měkkých pneumatik na sezonu 2024 a Max Verstappen nebo Sergio Pérez byl tak přišli o možnost se s novým obutím seznámit. Zatímco součástí brazilského víkendu bude opět sprint a tím pádem jediný volný trénink, v Las Vegas se pojede vůbec poprvé. Ani v těchto dvou případech by tak nebylo vhodné obrat o čas na dráze některého ze závodních pilotů.

Zdroj: PlanetF1, AlphaTauri, FORMULE.cz, Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri