Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vesti se stává čtvrtým vítězem

Vesti se stává čtvrtým vítězem

F2 v Džiddě - hlavní závod

Čtvrtý závod, čtvrtý vítěz. Při hlavním závodě F2 v Džiddě si dojel pro své druhé vítězství v šampionátu Vesti. Na stupně vítězů ho doprovodili Doohan s Daruvalou. Vítěz kvalifikace Martins se roztočil v době, kdy vedl závod a nakonec nedojel. Nebodovali Pourchaire ani Boschung. Staněk stále čeká na první body. Cílem sice projel jako dvanáctý, po penalizaci ale spadl na 14. příčku.

Po sobotním sprintu měla F2 v Džiddě na programu delší hlavní závod. Ten odstartoval v 16:15 hodin místního času. Ve hře byla samozřejmě větší porce bodů. Jezdci zároveň měli také povinnost absolvovat alespoň jednu zastávku v boxech.

Z prvního místa vyrážel do závodu vítěz kvalifikace Martins. Loňský šampion FIA F3 byl před závodem velkým favoritem. Nejenže totiž vyhrál v pátek kvalifikaci, ale v sobotu předvedl působivou stíhací jízdu, kdy se dostal z 10. místa až na druhé. Na vítězného Iwasu mu navíc chybělo jenom málo.

Martinsovi dělal v první řadě společnost další nováček Bearman. Následovali Doohan, Daruvala, Iwasa, Vesti, Maini, Pourchaire, Boschung, Crawford, Novalak, Correa, Leclerc, Fittipaldi, Hauger, Staněk, Maloney, Nissany, Hadjar, Verschoor, Cordeel a Benavides.

Pourchaire původně neměl začínat jako osmý, ale jako třetí. Ve sprintovém závodě ale nedobrzdil do první zatáčky a sestřelil Bearmana, čímž oba vyřadil. Za tento incident byl potrestán poklesem o pět míst dozadu. I přesto měl ale šanci vrátit se do čela šampionátu. Boschung, který ho v sobotu přeskočil, totiž startoval o jednu pozici za ním. Dvojici dělil pouhý jeden bod.

Formule 2 vyrážela do hlavního závodu o dvě hodiny dříve než do sobotního sprintu. Zatímco při sprintu tak startovala za denního světla a dojížděla za tmy, v neděli bylo jasné, že zvládne celý závod odjet za světla.

Hned v zaváděcím kole se ocitl v hledáčku komisařů Fittipaldi. Brazilec byl totiž podezřelý z toho, že ho mechanici vypustili z boxů nebezpečným způsobem. Zřejmě tak někomu vjel do cesty.

Martinsovi se start nepovedl. Na první místo se totiž posunul Bearman. Francouz měl co dělat, aby za sebou udržel i Doohana. Nakonec ale vyšel ze souboje dvou juniorů Alpine vítězně a udržel druhou příčku. Během prvního kola se hodně bojovalo i na nižších pozicích.

Do druhého kola najížděl jako lídr Bearman před Martinsem a Doohanem. V bodované desítce se nacházeli i Vesti, Daruvala, Iwasa, Pourchaire, Maini, Crawford a Boschung. Staňkovi vstup do závodu nevyšel a propadl se na 19. příčku.

Už ve druhém kole jsme viděli první odstoupení. Benavides kolidoval na cílové rovince s Cordeelem a zlomil si zavěšení. Byl aktivován režim virtuálního zpomalovacího vozu. Cordeel byl povolán do boxů. Belgičan měl poškozené přední křídlo.

Brad Benavides se stal prvním odstupujícím jezdcem. Foto: PHM Racing by Charouz



Bearmanovi se podařilo během fáze virtuálního zpomalovacího vozu navýšit náskok před Martinsem na dvě sekundy. Těsně za Francouzem navíc byli Doohan i Vesti.

V dalších kolech musel Martins čelit útokům ze strany Doohana. Bearman ale i přesto neujížděl. Jeho náskok zůstával těsně pod dvěma vteřinami.

Martins se později zvládl odpoutat od Doohana s Vestim a v šestém kole už ztrácel na Bearmana méně než sekundu. Bojovalo se i na chvostu pole. Staněk v první zatáčce narazil zezadu do Hadjara  ten kvůli němu vycestoval z trati.

V šestém kole odstartovaly povinné zastávky. Stavěli mimo jiné i Doohan s Vestim. Vestimu se podařilo během zastávek Doohana přeskočit a dostal se na virtuální třetí místo.

O kolo později zajeli do boxů i Bearman s Martinsem. Mechanici Premy situaci zvládli a vyslali na trať Bearmana před Martinsem. Oba jezdci se se v klidu vrátili před Vestim a Doohanem.

Maini se provinil proti pravidlům. Za to, že vystrčil jednoho ze svých soupeřů mimo trať, dostal pětisekundový trest.

Vedení se mezitím ujal Crawford před Leclercem a Fittipaldim. Bez zastávky stále jezdili také Hadjar, Maloney, Verschoor a Staněk. Crawford ovšem vzápětí zamířil do boxů.

Martins v desátém kole zaútočil na Bearmana v úvodní šikaně. Předjetí se mu povedlo, pomohl si ale tím, že při souboji vyjel mimo trať. O pár zatáček později proto pustil pilota Premy zpátky před sebe. Tohoto souboje využil Vesti, aby se dotáhl. Dán už měl před Doohanem náskok větší než jedna sekunda.

O kolo později se ale souboj v úvodní šikaně opakoval. Tentokrát už to Martinsovi vyšlo a stal se virtuálním lídrem. Bearman se sice snažil brzdit později a udržet juniora Alpine za sebou, ani to mu ale nevyšlo. Souboje navíc využil Bearmanův kolega Vesti a dostal se před něj.

Po předjetí Bearmana se Vesti dotahoval na Martinse. Na cílové rovince měl dánský pilot k dispozici systém DRS, nebyl ale dostatečně blízko na to, aby mohl zaútočit.

Cordeel byl potrestán za incident s Benavidesem v úvodu. Belgičan obdržel desetisekundový trest. Vesti zajel nejrychlejší kolo závodu a ukrajoval z Martinsova náskoku.

Pozornost kamer si mezitím vysloužil i Staněk. Ten byl jedním z pilotů, kteří ještě nestavěli. Jezdil tak na pátém místě. V úvodní šikaně si ale vyšlápl na Maloneyho. Na čtvrtou pozici se sice dostal, stalo se tak ale za pomoci výjezdu mimo trať. Pozici ale Barbadosanovi nevracel.

v 15. z 28 kol vedl Leclerc před Verschoorem, Hadjarem, Staňkem a Maloneym. Tato pětice ale ještě neměla na kontě povinnou zastávku. Za nimi následovali Martins, Vesti, Bearman, Doohan, Daruvala, Iwasa, Hauger, Maini, Fittipaldi, Pourchaire, Crawford, Nissany, Boschung, Novalak, Correa a Cordeel.

Ralph Boschung se v hlavním závodě trápil. Foto: Campos Racing



Jedenáct kol před koncem přišla chyba ze strany Bearmana. Brit se roztočil a propadl se za Doohana, Daruvalu a Iwasu. Stupně vítězů tak najednou byly daleko.

Martins ale o pár okamžiků dopadl hůře. Francouz se totiž také roztočil a nemohl se rozjet. Nakonec své auto odstavil a jeho sen o prvním vítězství se tak rozplynul. Byl znovu vyhlášen virtuální zpomalovací vůz.

Virtuální zpomalovací vůz mohl být pomocí pro Leclerca, Verschoora, Hadjara, Staňka a Maloneyho. Pětice totiž mohla této neutralizace využít k zastávkám v boxech, při kterých by ztratili o poznání méně času než v běžném závodním režimu. Nikdo ale k mechanikům nezajel.

Vesti se najednou stal virtuálním lídrem závodu. Směřoval tak za svým druhým vítězstvím ve F2. Druhý byl Doohan a třetí Daruvala.

Maloney zajel v 18. kole do boxů. Barbadosan se propadl až na osmnácté místo. Kromě toho se musel bránit útokům ze strany Correy.

Trápením byl hlavní závod pro Boschunga. Pilot Camposu kroužil po dráze až jako sedmnáctý. Vypadalo to, že o průběžné vedení, do kterého se v sobotu posunul, nejspíše přijde.

Verschoor se ve 21. kole také odebral k mechanikům. Hauger zdolal Bearmana a sebral mu i osmou příčku.

Brzy se pilot Premy propadl i za Verschoora. Nizozemský závodník byl po přezutí na měkkou sadu pneumatik rozjetý a zdálo se, že by mohl ve zbytku závodu ještě vystoupat vzhůru.

Pět kol před koncem konečně zajeli k mechanikům i Leclerc, Hadjar a Staněk. U Monačana byl problém s nasazením jednoho z kol a ztratil tak hodně času.

Ve 24. kole už tak měli všichni zastávku v boxech za sebou. Vedl Vesti už s téměř šestisekundovým náskokem před Doohanem. Třetí byl Daruvala. V bodované desítce se nacházeli také Iwasa, Hauger, už šestý Verschoor, Fittipaldi, Bearman, Leclerc a Maini. Nedařilo se favoritům. Zatímco Pourchaire byl až dvanáctý, Boschung dokonce až osmnáctý. Staněk se vrátil do akce jako čtrnáctý.

Théo Pourchaire bude chtít na saúdskoarabský víkend co nejrychleji zapomenout. Foto: ART Grand Prix



Staněk jel na měkkých gumách a kolo před koncem se dostal dokonce před Pourchaireho na 13. místo. Nakonec byl ale přeci jen potrestán za to, že si při souboji s Maloneym zkrátil trať. Dostal pětisekundovou penalizaci.

Na čele už si Vesti dojel neohroženě pro své druhé vítězství ve F2. Spolu s ním na stupně vítězů vystoupali také Doohan a Daruvala. Staněk sice v závěru předjel i Nissanyho a obsadil dvanácté místo, kvůli pětisekundové penalizaci se ale propadl zpět za Nissanyho s Pourchairem na 14. místo. Boschung nakonec skončil až devatenáctý, i přesto ale zůstává lídrem šampionátu.

p. jezdec tým motor odstup kol body
1. Frederik Vesti Prema Mecachrome - 28 25
2. Jack Doohan Virtuosi Mecachrome 3,900 28 18
3. Jehan Daruvala MP Motorsport Mecachrome 7,500 28 15
4. Ajumu Iwasa DAMS Mecachrome 11,300 28 12
5. Dennis Hauger MP Motorsport Mecachrome 11,700 28 10
6. Richard Verschoor Van Amersfoort Mecachrome 14,000 28 8
7. Enzo Fittipaldi Carlin Mecachrome 14,200 28 6
8. Arthur Leclerc DAMS Mecachrome 17,000 28 4+1
9. Isack Hadjar Hitech Mecachrome 21,600 28 2
10. Oliver Bearman Prema Mecachrome 23,900 28 1
11. Roy Nissany PHM Racing by Charouz Mecachrome 28,800 28 0
12. Kush Maini Campos Mecachrome 29,700 28 0
13. Théo Pourchaire ART Grand Prix Mecachrome 31,200 28 0
14. Roman Staněk Trident Mecachrome 32,000 28 0
15. Jak Crawford Hitech Mecachrome 32,900 28 0
16. Clément Novalak Trident Mecachrome 36,100 28 0
17. Zane Maloney Carlin Mecachrome 37,000 28 0
18. Juan Manuel Correa Van Amersfoort Mecachrome 40,300 28 0
19. Ralph Boschung Campos Mecachrome 47,000 28 0
20. Amaury Cordeel Virtuosi Mecachrome 1'31,400 28 0
DNF Victor Martins ART Grand Prix Mecachrome - 16 0
DNF Brad Benavides PHM Racing by Charouz Mecachrome - 1 0

 

Pořadí šampionátu F2 - 2023

p. Jezdec as-Sachír Džidda Melbourne Baku Imola Monte Carlo Barcelona, Montmeló Spielberg Silverstone Budapešť, Mogyoród Francorchamps Zandvoort Monza Abú Zabí
1. Ralph Boschung 33 10 18 5 -                                                
2. Théo Pourchaire 32 7 25 - -                                                
3. Ayumu Iwasa 31 5 4 10 12                                                
4. Frederik Vesti 28 - - 3 25                                                
5. Jehan Daruvala 24 3 - 6 15                                                
6. Jack Doohan 20 - - 2 18                                                
7. Richard Verschoor 19 - 11 - 8                                                
8. Dennis Hauger 19 8 - 1 10                                                
9. Kush Maini 18 2 12 4 -                                                
10. Victor Martins 17 6 - 11 -                                                
11. Zane Maloney 15 - 15 - -                                                
12. Arthur Leclerc 13 - 8 - 5                                                
13. Enzo Fittipaldi 9 1 2 - 6                                                
14. Isack Hadjar 8 - 6 - 2                                                
15. Juan Manuel Correa 1 - 1 - -                                                
16. Oliver Bearman 1 - - - 1                                                
17. Jak Crawford - - - - -                                                
18. Amaury Cordeel - - - - -                                                
19. Roy Nissany - - - - -                                                
20. Brad Benavides - - - - -                                                
21. Roman Staněk - - - - -                                                
22. Clément Novalak - - - - -                                                
Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Prema