Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

VC Emilie-Romagni zrušena

VC Emilie-Romagni zrušena

Region bojuje s povodněmi.

Velká cena Emilie-Romagni se tento víkend nepojede, neumožní to počasí.

První varovný signál zazněl v úterý odpoledne, když byli zaměstnanci týmů instruováni opustit padok okruhu Enza a Dina Ferrariových z důvodu nebezpečně vysoké hladiny řeky Santerno, která teče poblíž okruhu a hrozilo její vylití z koryta. Předpověď počasí přitom informovala, že deště mají pokračovat až do neděle.

Ve středu to byl podpředseda italské vlády a ministr dopravy, Matteo Salvini, kdo první požádal o zrušení velké ceny z důvodu záplav v regionu Emilia-Romagna. Krátce na to už přišla zpráva, že podnik byl zrušen po dohodě managementu F1, Mezinárodní automobilové federace, pořadatele závodu a představitelů italské i regionální vlády. Všichni se vyjádřili, že v první řadě je třeba myslet na lidi v postiženém regionu a zajistit jim pomoc, ne truchlit nad zrušeným sportovním eventem.

Je mi líto fanoušků, kteří tento víkend neuvidí závod, ale bezpečnost všech zúčastněných je prvořadá,“ napsal jménem všech závodníků George Russell, ředitel Asociace jezdců velkých cen. „Naše myšlenky se v první řadě upírají k obyvatelům Emilie-Romagni a okolních regionů zasažených povodněmi.

V tiskových zprávách se sice počítá s možností, že se nejedná o definitivní zrušení, ale pouze odložení závodu sezony 2023. Nalezení jiného vhodného termínu je však hodně nepravděpodobné, jelikož od začátku léta až do letní přestávky je kalendář velkých cen již teď plný k prasknutí, s naprostým minimem víkendů k odpočinku personálu a opravám techniky. V tuto dobu se už nebude uvažovat ani o zkrácení letního volna, jelikož členové týmů již mají rezervovanou zaslouženou dovolenou. Stejné je to se zářím, kde by vložení Imoly na volný víkend po VC Itálie v Monze znamenalo mít až pět závodních víkendů v řadě, poslední dva mimo Evropu. A po září již bude F1 cestovat po světě a do Evropy přijde podzim.

Monoposty F1 se do Imoly pravděpodobně vrátí až v roce 2024. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull