Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Ziskem PK byl pokořen další rekord

Ziskem PK byl pokořen další rekord

Verstappen může opět slavit už v sobotu.

Red Bull v Japonsku slaví zisk Poháru konstruktérů sezony 2023. Sergiu Pérezovi se asi slaví těžko, když tento víkend podal svůj snad nejhorší výkon sezony, ale 26 bodů přivezených Maxem Verstappenem Red Bullu zajistilo bodový náskok, který už do konce roku nebude možné dohnat, i kdyby vůz s červeným býkem už nedojel do cíle žádného ze zbývajících závodů.

S výše uvedeným souvisí i jeden rekord, podle kterého můžeme říci, že letošní sezona je nejdominantnějším představením jednoho týmu v historii F1, ale samozřejmě ho ovlivňuje také počet závodů v sezóně a změny v bodovacím systému. Každopádně, Red Bull Racing má jistý zisk Poháru konstruktérů šest velkých cen (a tři sprinty) před koncem sezony. McLaren v roce 1988 a Ferrari v roce 2004 své poháry získaly pět závodů před koncem sezony.

Nejúžasnější rok! A vše díky mužům a ženám v továrně v Milton Keynes,“ řekl šéf týmu, Christian Horner, jenž byl na pódiu osobně převzít trofej pro vítězného konstruktéra. „Red Bull i všichni partneři týmu, každý přispěl svojí trochou do mlýna a Max momentálně jezdí ve své vlastní lize. Dnes to byl další úžasný výkon.

Verstappen si může titul mezi jezdci zajistit už za dva týdny v Kataru, a to netradičně v sobotu. Aktuálně má o 177 bodů více než týmový kolega Pérez, který čistě hypoteticky může ještě nasbírat 180 bodů, vyhraje-li každou velkou cenu, každý sprint a dostane i všechny body za nejrychlejší kola. Proto i v případě, že Mexičan v sobotu v Kataru zvítězí, Nizozemcovi stačí i čtyři body za páté místo a budeme ho nazývat trojnásobným mistrem světa. Dostane se tak na úroveň Ayrtona Senny, Nelsona Piqueta, Nikiho Laudy, Jackieho Stewarta a Jacka Brabhama, které samozřejmě dávno předčil v počtu vítězství.

Red Bull má šestý Pohár konstruktérů, legendární Lotus jich nasbíral sedm. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull