Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Drugovich zůstává na zelené střídačce

Drugovich zůstává na zelené střídačce

I příští rok bude třetím jezdcem Aston Martinu

Na Felipeho Drugoviche čeká příští rok stejný program jako letos. Brazilec bude i nadále vykonávat roli rezervního a testovacího jezdce stáje Aston Martin. Loňský šampion F2 bude s britskou stájí znovu navštěvovat závodní víkendy a bude k dispozici pro případ, kdyby Fernando Alonso nebo Lance Stroll nemohli z jakéhokoli důvodu nastoupit. Rovněž ho čeká práce na simulátoru, testování starších monopostů a nejspíše i účast ve dvou volných trénincích.

„Jsem vážně pyšný na to, že i v příštím roce budu pokračovat s Aston Martinem. Letos jsem se toho naučil opravdu hodně. Nejenom na závodní trati, ale i na simulátoru při spolupráci s inženýry a také díky vývojovému programu, který byl pro mě připraven. Jsem hrdý na to, že jsem dokázal pomoci při vývoji vozu,“
říká 23letý rodák z Maringy.

S Drugovichovou letošní prací je spokojen také šéf stáje Mike Krack: „V týmu už je známou tváří. Rozumí konkrétním požadavkům, které tato role obnáší a má ohromnou pracovní morálku. Vždy když usedne za volant, tak jasně vidíme jeho přínos. Jeho rychlost, zpětná vazba a oddanost jsou pro naše inženýry extrémně cenné,“ myslí si Němec.

V rámci svého angažmá u Aston Martinu už Drugovich odjel i dva volné tréninky. První absolvoval loni v Abú Zabí. Své další vystoupení si připsal letos v Monze. V rámci volného tréninku se letos sveze ještě jednou, a to v Abú Zabí místo Fernanda Alonsa. Před začátkem letošní sezony chybělo jen málo a odbyl si i svou závodní premiéru. Když si totiž Lance Stroll zranil ruku při nehodě na kole, musel za něj Drugovich zaskočit při předsezonních testech v Bahrajnu a nějakou dobu bylo ve hře, že Kanaďana nahradí i během závodního víkendu.

Felipe Drugovich si letos zajezdil i při volném tréninku v Monze. Foto: Aston Martin


Drugovichovo setrvání u Aston Martinu je dobrou zprávou i pro Logana Sargeanta. Americký nováček letos předvádí v barvách Williamsu spíše nevýrazné výkony a Drugovich byl jedním z jmen, o kterých se spekulovalo v souvislosti s jeho nahrazením. Nyní vše nasvědčuje tomu, že Sargeant u Williamsu nakonec zůstane. Jeho šance jistě podpořilo i nedávné desáté místo z domácího závodu v Austinu, které mu přineslo první bod v kariéře.


Druhý rok bez závodění?



Po loňském titulu ve F2 se letos Drugovich soustředil pouze na své povinnosti u Aston Martinu a v žádné jiné sérii jsme ho na závodní dráze neviděli. A zatím vše nasvědčuje tomu, že v roce 2024 to bude úplně stejné. Účinkování v jiném šampionátu mu komplikuje mimo jiné i skutečnost, že bude muset být přítomen na závodních víkendech F1.

Během letošního roku byl Drugovich spojován s možným přesunem do formule E. Brazilec se zúčastnil v barvách Maserati nejprve nováčkovského testu v Berlíně a poté nováčkovského tréninku v Římě. V obou těchto případech zajel nejrychlejší čas. Později se o něj zajímal i tým Andretti. Nakonec se ale žádné z těchto angažmá nezrodilo. Zatímco za Maserati pojedou v nadcházející sezoně Maximilian Günther s Jehanem Daruvalou, novým týmovým kolegou úřadujícího šampiona Jakea Dennise u stáje Andretti se stane Norman Nato.

O Drugoviche byl zájem i z USA. Již loni jednal s týmem Chipa Ganassiho o angažmá v IndyCar. Letos ho zvala na testy stáj Eda Carpentera. Tuto nabídku ale Brazilec odmítl.

Felipe Drugovich bude i příští rok rezervním jezdcem Aston Martinu. Foto: Aston Martin


Zdali bude Drugovich příští rok jediným rezervním jezdcem Aston Martinu, je otázkou. Letos se o tuto roli dělí se Stoffelem Vandoornem. Belgičan se nechal slyšet, že by v této práci rád pokračoval i za rok. Tentokrát ji ale bude muset skloubit s nabitějším závodním programem než letos. Kromě působení ve formuli E u stáje DS Penske totiž bude působit také ve vytrvalostním mistrovství světa u Peugeotu.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, Racer, úvodní foto: Aston Martin