Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Finning International Speedway

Finning International Speedway

Champ Cars GP of Edmonton - před závodem

Piloty a týmy Champ Cars čeká v neděli první závod na zcela novém letištním okruhu v Edmontonu. Podnik v Edmontonu byl do kalendáře zařazen poté, co bylo definitivně jasné, že je konec s dalším kanadským závodem ve Vancouveru. Ztráta Vancouveru, kde oficiálně za odmítavým stanoviskem radnice byly přípravy na Olympijské hry, ale v pozadí šlo i o politický boj, se zdá být nakonec pro Champ Cars ziskem. Edmonton se utkal v boji o pořádání závodu s Calgary a zvítězil.
 
Idea uspořádat závod na městkém letišti byla zjevně dobrá, navíc se velmi dobrou variantu tratě podařilo najít hned na začátku. Lístky na hlavní tribuny byly vykoupeny již měsíce dopředu a včerejším prvním tréninkům přihlíželo na 55 000 diváků.
 
Zdá se, že okruh bude oblíben i samotnými jezdci. Dejme slovo čerstvému vítězi z Toronta, Justinu Wilsonovi: "Trať je víceméně mixem všech třech typů okruhů, na kterých během sezóny startujeme. Je vytýčena na letišti, ale některé její části připomínají spíš městkou trať, jiné zase přírodní okruh. Nastavit vůz pro takové podmínky bude určitě nejednoduché. Některá pomalá místa vedou do rychlých širokých úseků. V Clevelandu jsme byli schopni místy závodit na třech paralelních stopách a možná, že zde to bude ještě víc. Tak jak je okruh postaven, je téměř ideální pro skutečné souboje několika aut bok po boku. "
 
"Z pohledu jezdce to bude zábavná trať", pokračuje Wilson. "Zatáčky 1, 10 a 11 budou zřejmě klíčovými místy. Zatáčka 10 bude velmi dobrým místem pro předjíždění. A pokud to nevyjde tam, zkusíme to vnitřkem v zatáčce 12."
 
Okruh by měl být velmi přitažlivý i pro diváky, neboť z tribun by mělo být vidět až 85 procent délky trati a navíc je k dispozici pět obřích obrazovek.
 
Finning International Speeedway Edmonton:
 
Délka trati: 1,96 míle, 14 zatáček
 
Časový program (SEČ):
 
Pátek 15. července
18:15 – volný trénink 1
22:00 – volný trénink 2
22:25 – kvalifikace 1
 
Sobota 16. července
18:30 – volný trénink 3
22:00 – volný trénink 4
22:25 – kvalifikace 2
 
Neděle 17. července
21:30 – Start GP of Edmonton
 
Přímý přenos na televizním programu Eurosport 2 začíná podle současného programu v 21:30 SEČ, záznam na televizním programu  Eurosport by měl začít ve 24:00 SEČ.