Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Edmonton patřil po roce opět Bourdaisovi

Edmonton patřil po roce opět Bourdaisovi

Rexall GP of Edmonton - výsledky závodu

Rexall Grand Prix of Edmonton
96 kol - 189,408 mil
30°C - oblačno
2 žluté fáze - celkem 8 kol
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais - 58,653 sekundy v 93. kole

Sebastien Bourdais si připsal na svůj účet další vítězství v seriálu Champ Cars, když po roční přestávce opět zvízězil v kanadském Edmontonu. Justin Wilson tentokráte na Seba nestačil a Will Power musel odstoupit pro poruchu na řízení. Robert Doornbos se pohyboval ve středu pole a nakonec po kolizi s Taglianim dojel o kolo zpět.

Will Power sice do závodu startoval z pole position, ale barevné značení na povrchu pojezdové dráhy edmontonského letiště, na kterém měla zadní kola jeho Panozu špatnou adhezi, se postaralo o to, že do první zatáčky už najížděl za svým největším rivalem Sebastienem Bourdaisem. Skvělý start předvedl opět Neel Jani a dokázal se protáhnout před Justina Wilsona. Justin mu však útok vrátil ve druhém kole a dostal se na třetí pozici. V pátém kole nezvládl svůj vůz Ryan Dalziel a pokazil si tak skvěle rozjetý závod.

První zatáčka. Bourdais jde do čela, za Powerem jde na třetí misto skvěle startující Jani.

Na čele se zatím seřadila skupinka v pořadí Bourdais, Power, Wilson a Jani. Power se pokusil stáhnout zhruba dvousekundový náskok Bourdaise, ale Seb s přehledem odpověděl dalším zrychlením a odstupy v této skupince se příliš neměnily až do prvních zastávek v boxech. Ty přišly ve 20. kole pod žlutou vlajkou, která byla vyhlášena kvůli kusům karbonové voštiny nacházející se v optimální stopě ve čtvrté zatáčce. Zastávka se tentokráte týmu NHL příliš nepovela a před Bourdaise se dostal do vedení Power a na druhé místo Wilson. Úplně katastrofický průběh však měla pro skvěle jedoucího Neela Janiho, který se propadl až na samý chvost startovního pole, kde se již nějakou dobu trápila Katherine Legge.

Zatímco Power se pokusil po restartu nasadit k úniku a Wilson ho následoval, Bourdais na třetím místě se rozhodl maximálně šetřit palivo a do boje na prvních dvou místech nezasahoval. Ve 34. kole skončil závod i pro Maria Domingueze, který v týmu PKV Racing zaskočil za zraněného Gommendyho. Tentokráte zklamal jindy velmi spolehlivý Cosworth. Těsně před druhými zastávkami zajel nejrychlejší kolo závodu Graham Rahal a dotáhl se na svého týmového kolegu. Ale zatímco celá špička mířila postupně do boxů, mistr v šetření s palivem Bourdais dokázal odkroužit pár kol navíc a po návratu na trať převzal vedení. Power  s Wilsonem se jej pokusili stíhat a celá trojice teď zajížděla jako jediná z celého pole vozů časy pod jednu minutu. Ale jen Seb dokázal ještě zrychlit a své pronásledovatele nikdy nepustil do bitevní vzdálenosti.

Na co koukat však bylo ve středu pole, kde se vpřed probojovávali Bruno Junqueira a Neel Jani. Bruno předvedl nádherný souboj s Paulem Tracym, ale v rozhodující chvíli byl příliš dlouhý na brzdy a Tracy mu předjetí oplatil. Junqueira se pak musel soustředit již spíše na odrážení útočícího Janiho. K zásadnímu vývoji z hledika pořadí v šampionátu nastalo v 68. kole, kdy Will Power musel zajet do boxů s problémy s řízením. Závada byla takového charakteru, že Australan se již na trať nevrátil. Jen o kolo později přišly problémy na Roberta Doorbose, tentokráte v podobě poněkud zbrklého útoku Alexe Tagilaniho v první zatáčce. Zatímco Doornbos dokázal pokračovat, byť se ztrátou jednoho kola, pro Taglianiho znamenal kontakt konečnou.

Doornbos koliduje s Janim

Poslední zastávky v 70. kole pod žlutou na čele nic nezměnily a Bourdais své vedení uhájil až do konce. Střed pole však ještě zažil boj mezi Serviou, Junqueirou a Janim, na kterém nakonec profitoval Dan Clarke, který dokázal Janiho předjet.

Sebastien Bourdais projel cílovou čarou na prvním místě před Justinem Wilsonem a Grahamem Rahalem a díky problémům svých soupeřů odjíždí z Edmontonu s náskokem dvaceti bodů na své pronásledovatele. Na první tři v celkovém hodnocení se díky druhému místu dotáhnul Justin Wilson a na druhou pozici v celkovém hodnocení už ztrácí jen devět bodů.

Stupně vítězů za asistence dívek ze soutěže Miss Champcar

Série Champ Cars pokračuje dalším závodem již příští týden a to na městské trati v srdci Silicon Valley, San José.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:45:48:372
2.
 J.Wilson  RSports Racing
3.947
3.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
6.645
4.
 S.Pagenaud  Team Australia
24.807
5.
 P.Tracy  Forsythe Racing
28.143
6.
 O.Servia  Forsythe Racing
30.014
7.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
30.703
8.
 D.Clarke  Minardi Team USA
35.333
9.
 N.Jani  PKV Racing
37.782
10.
 J.Heylen  Conquest Racing
58.746
11.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
1 kolo
12.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
1 kolo
13.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
1 kolo
14.
 A.Tagliani  RSports Racing
havárie
15.
 W.Power  Team Australia
porucha
16.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
porucha
17.
 M.Dominguez  PKV Racing
porucha

Všechny časy neoficiální