Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Power porazil v kvalifikaci Wilsona a má pole postion

Power porazil v kvalifikaci Wilsona a má pole postion

Rexall GP of Edmonton - 2.kvalifikace

Justin Wilson podlehl v kvalifikačním souboji Willu Powerovi z týmu Australia, který se postaví v Edmontonu do první řady společně se Sebastienem Bourdaisem, vítězem páteční kvalifikace. Sebastien se včera trápil a dvakrát vylétl mimo trať, což u něj nebývá zvykem.

Na trať okruhu v Edmontonu vyrazila jako první trojice Clarke, Figge a Tracy. Jenomže Paulův mizerný víkend ne a ne skončit a Kanaďan brzy lehce kolidoval s betonovou zdí. Přišel o přední křídlo a díky červené fázi i o svůj nejrychlejší čas dne. Po otevření trati vyrazili z boxů i favorité a Justin Wilson si v 13. minutě kvalifikace připsal nejrychlejší kolo. Vzápětí čas ještě zlepšil a stlačil ho pod hranici 59 sekund. Na čele všal zůstal jen minutu, neboť poprvé kontroval Power a zlepšil Justinův čas.

Will Power

Vzápětí se na první pozici vystřídali rychle za sebou Junqueira, Graham Rahal a znovu Wilson. Pak přišla další červená, když na trati zůstal stát po smyku Alex Figge. Odklizení vozu trvalo tentokráte déle a tak všichni čekali s napětím, kolik času zbyde pro závěrečný útok na pole postion. Když se na dráze konečně opět rozsvítila zelená, Power dokázal novým traťovým rekordem znovu Wilsona předstihnout. Katherine Legge se mezitím s opraveným monopostem po ranní havárii objevila poprvé na trati a PKV Racing stáhl Gommendyho z kvalifikace a posléze i z dnešního závodu. Následky páteční havárie jsou přece jen bolestivé a nikdo nechce riskovat další zranění.

Justin Wilson se ještě v poslední minutě pokusil zvrátit průběh kvalifikace ve svůj prospěch, ale od pole position ho nakonec dělilo jen neskutečných sedm tisícin sekundy. Třetí skončil Graham Rahal, který předstihl stájového kolegu Bourdaise. Malou senzací je výkon Ryana Dalziela, který dokázal poprvé v kvalifikaci dovést vůz stáje Pacific Coast Racing do první desítky. Naopak zklamáním jsou opět výkony u Forsythe Racing a nevedlo se ani Robertu Doornbosovi.

Ryan Dalziel si jede pro nejlepší kvalifikační umístění kariéry v Champ Cars

Ať už si v loňském roce mysleli fanoušci o Willu Powerovi cokoliv, dnes už jen málokdo pochybuje, že v jeho osobě přišla do Států z Austrálie skutečná hvězda. Will je stále tím usměvavým, jakoby plachým hochem a při rozhovoru máte dojem, že hovoříte se vzorně vychovaným hochem z prestižní internátní školy. Jenomže to vše končí v okamžiku, kdy Will usedá do kokpitu. Pak se z něj stává dravec. Jeho soustředění a touha po vítězství začíná být za oceánem přirovnávána k Zanardimu, či Montoyovi v jejich ranných letech.

V každém případě nás večer čeká jistě napínavý závod. Déšť tentokráte nehrozí a tak se o vítězi rozhodne jen a pouze soubojem na trati.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 W.Power  Team Australia
58.403
2.
 J.Wilson  RSports Racing
58.410
3.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
58.485
4.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
58.596
5.
 N.Jani  PKV Racing
58.762
6.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
58.846
7.
 S.Pagenaud  Team Australia
58.868
8.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
59.256
9.
 D.Clarke  Minardi Team USA
59.503
10.
 A.Tagliani  RSports Racing
59.549
11.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
59.553
12.
 J.Heylen  Conquest Racing
59.561
13.
 O.Servia  Forsythe Racing
59.695
14.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1:00.107
15.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
1:00.850
16.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
1:01.996
17.
 T.Gommendy  PKV Racing
bez času

Všechny časy neoficiální