Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tony Kanaan zvítězil v Sonomě, Enge pátý

Tony Kanaan zvítězil v Sonomě, Enge pátý

Sonoma 100 - průběh a výsledky závodu

V prvním závodě série ICS (IRL) na přírodním okruhu, který se konal v kalifornské Sonomě, si pro vítězství dojel Tony Kanaan před Buddy Ricem a Alexem Barronem. Tomáš Enge bojoval po většinu závodu v první trojici a část závodu vedl, ale nakonec skončil celkově pátý.

Tomáš Enge začal dobře a hned v prvním kole se posunul na třetí místo. Největší postup během prvního kola však zaznamenal Dario Franchitti, který získal celkem  sedm pozic. Vzápětí pak přišla první žlutá fáze, když v zatáčce č. 10 zůstal stát Hornish.

Žluté využili Scheckter, Danica Patrick, Yasukawa a Carpenter a zajeli pro palivo. Po restartu ve čtvrtém kole zaútočil Kanaan na Engeho, ale ten svou pozici uhájil. Pořadí se po několik následujících kol neměnilo, jen Briscoe začal na prvním místě ostatním poněkud ujíždět.
 
V desátém kole tak bylo pořadí Briscoe, Castroneves, Enge, Kanaan a Rice. V zápětí si Kanaan opět vyšlápl v zatáčce č. 11 na Engeho, ale ten i tentokráte odolal a v zápětí zajel své dosud nejrychlejší kolo.
 
V 15. kole způsobil další žlutou Ed Carpenter, když po smyku zůstal stát na trati. Zatímco vedoucí jezdci zamířili po otevření boxů pro palivo, na trati zůstala skupinka Hertou, Dixonem a Pantanem. V boxech pak posunuli mechanici týmu Penske Castronevese před Briscoea. Po restartu v 19. kole se však Brazilec příliš horlivě snažil dostat před Danicu Patrick a nastalá kolize vyřadila nejen je, ale i za nimi jedoucího Ryana Briscoe.
 
 
V 20. kole bylo pořadí Herta, Dixon, Pantano, Franchitti, Scheckter a Enge, ale po restartu ve 24. kole se Enge v 1. zatáčce okamžitě posunul před Schecktera. Franchitti, Herta,  Dixon i Pantano museli o několik kol později díky odlišné palivové strategii do boxů a Enge se tak posunul na první pozici s náskokem sedmi sekund. Ve 36. kole zajel Enge nejrychlejší kolo závodu, ale hned v následujícím se ve třetí zatáčce dopustil chyby a po smyku několik sekund ztratil. Kanaan začal rychle Engeho náskok zkracovat a navíc ve 45. kole musel Tomáš znovu do boxů. Tam ho o čtyři kola později následovali i další jezdci ze špičky a do vedení se dostal Wheldon. Ani on se na vedoucí pozici dlouho neohřál a v 51. kole zůstal stát v zatáčce číslo 7.
Po otevření boxů v 53. kole tam zamířila celá špička a závod byl následně restartován o tři kola později. Enge stačil ještě předjet v 58. kole Matsuuru.
 
V 60. kole pak bylo pořadí prvních pěti následující: Kanaan, Rice, Barron, Carpentier, Enge. Rice se ještě pokusil stáhnout ztrátu na Kanaana, ale ten jeho útok lehce odrazil. Ve stejném pořadí pak projela vedoucí pětka i cílovou páskou.
 
Tomáš Enge tak opět vylepšil své nejlepší umístění v závodě o jednu příčku. Gratulujeme ke skvělému pátému místu.

 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
2:04:33.4781
2.
 B.Rice  Rahal Letterman Racing
1.1826
3.
 A.Barron  Red Bull Cheever Racing
1.8543
4.
 P.Carpentier  Red Bull Cheever Racing
2.6644
5.
 T.Enge  Panther Racing
10.9071
6.
 K.Matsuura  Super Aguri Fernandez
30.8596
7.
 S.Dixon  Chip Ganassi Racing
31.2649
8.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
32.4681
9.
 V.Meira  Rahal Letterman Racing
43.4655
10.
 J.Bucknum  Dreyer & Reinbold Racing
49.1701
11.
 R.Yasukawa  Dreyer & Reinbold Racing
1:06.2224
12.
 S.Sharp  Delphi Fernandez Racing
1:25.0550
13.
 B.Herta  Andretti Green Racing
1 kolo
14.
 G.Pantano  Chip Ganassi Racing
2 kola
15.
 E.Carpenter  Vision Racing
3 kola
16.
 T.Scheckter  Panther Racing
havárie
17.
 S.Hornish Jr.  Marlboro Team Penske
24 kol
18.
 D.Wheldon  Andretti Green Racing
porucha
19.
 R.Briscoe  Chip Ganassi Racing
havárie
20.
 D.Patrick  Rahal Letterman Racing
havárie
21.
 H.Castroneves  Marlboro Team Penske
havárie

Všechny časy neoficiální

Fotografie s laskavým svolením Indyracingmedia / LAT