Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dramatický závod přinesl Bourdaisovi další vítězství

Dramatický závod přinesl Bourdaisovi další vítězství

San Jose Grand Prix - výsledky a průběh závodu

San Jose Grand Prix - San Jose Street Circuit
97 kol - 139,971 mil
26 °C, oblačno
5 žlutých fází, celkem 20 kol
nejrychlejší kolo:  S.Bourdais - 49,678 sekundy v 94.kole

Závod v ulicích San Jose přinesl řadu dramatických okamžiků a to nejen na trati, ale bohužel i mimo ni, když se Alex Tagliani a Paul Tracy pustili po vzájemné kolizi do pěstního souboje. Sebastien Bourdais se dokázal vyhnout všem problémům a s přehledem zvítězil před dvojicí jezdců stáje RuSport. Cristiano da Matta si dojel pro druhé místo, Justin Wilson skončil třetí. 

Závod se vyvíjel dramaticky už od startu. První pokus o start se nezdařil, při druhém sice startér závod odstartoval, ale tentokrát se ulil Paul Tracy. Servia, Junqueira a Power spolu kolidovali v 1. zatáčce a přišla první žlutá fáze. Během ní musel Tracy přepustit na povel ředitelství závodu první místo Bourdaisovi. Po restartu byl pak navíc Power potrestán průjezdem boxy za zavinění havárie v první zatáčce.

V první části závodu zajel skvěle Dan Clarke. Dokázal se postupně probojovat až za druhého da Mattu, polem vpřed postupovali i Dominguez a Wilson. V 18. kole chyboval znovu Tracy v zatáčce č. 6 a do Matta i Power se dostali před něj. Ve 32. kole se Clarke dokázal dostat i před da Mattu a na krátkou dobu se zdálo, že se vydá stíhat i Bourdaise. Brzy na to však přišla žlutá, kterou způsobila Katherine Legge. Celé startovní pole pak v 37. kole zabočilo do boxů k prvním zastávkám. Tým RuSport měl problémy se zastávkou da Matty, který se následně propadl o několik míst zpět.

Po restartu byl na čele stále Bourdais, následován Clarkem a Tracym. Clarkův vůz však začal ztrácet olej a v 51. kole musel Brit ze závodu odstoupit. V téže době došlo k další kolizi, když se Tracy vracel na trať z únikové zóny těsně před Taglianiho. Byl to naprosto nesmyslný manévr a bylo štěstí, že skončil pouze poškozenými vozy. Traťovým komisařům se bohužel nepodařilo udržet rozzuřeného Taglianiho a došlo k šarvátce, během které Tracy utržil několik ran a do boxů se otřesen vrátil s krví v obličeji.

Během následné žluté fáze doplnili palivo všichni až na Serviu a Zwolsmana, kteří zariskovali s alternativní palivovou strategií. Bylo však zřejmé, že pokud nebude závod na delší dobu zpomalen, oba budou muset ještě palivo doplnit. K této situaci skutečně došlo v 80. kole a do čela se dostal Bourdais, následován "Shortym" a Wilsonem. Ale dramatům ještě nebyl konec. O dvě kola později si Legge, která jela o sedm kol zpět, vyšlápla naprosto zbytečně na opatrně jedoucího Andrewa Rangera a poslala jej do bariéry. Výraz v Rangerově tváři hovořil za vše.

Ale to už se skutečně schylovalo ke konci závodu. Poslední otázkou bylo, zda šéf RuSportu  nenařídí da Mattovi, aby před sebe pustil Wilsona, který má stále ještě naději na zisk titulu. K ničemu takovému naštěstí nedošlo ajezdci dostali volnou ruku. V posledních kolech zajel ještě Bourdais nejrychlejší kolo závodu a zvítězil tak před da Mattou, Wilsonem, Philippem a Dominguezem.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
1:24:34.837
2.
 C.da Matta  RuSPORT
6.686
3.
 J.Wilson  RuSPORT
8.100
4.
 N.Philippe  CTE Racing HVM
11.058
5.
 M.Dominguez  Dale Coyne Racing
12.146
6.
 W.Power  Team Australia
12.956
7.
 A.J.Allmendinger  Forsythe Racing
13.287
8.
 O.Servia  PKV Racing
15.919
9.
 Ch.Zwolsman  Mi-Jack Conquest
16.458
10.
 N.Pastorelli  Rocketsports Racing
21.578
11.
 J.Heylen  Dale Coyne Racing
25.360
12.
 K.Legge  PKV Racing
7 kol
13.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
havárie
14.
 A.Tagliani  Team Australia
havárie
15.
 P.Tracy  Forsythe Racing
havárie
16.
 D.Clarke  CTE Racing HVM
porucha
17.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
havárie

Všechny časy neoficiální