Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Doornbos si dojel v San José pro druhé vítězství v CCWS

Doornbos si dojel v San José pro druhé vítězství v CCWS

San Jose Grand Prix - výsledky závodu

Robert Doornbos sice včera zahájil závod v San José havárií v prvním kole, ale zakončil ho vítězstvím, již druhým ve své krátké kariéře v Champ Cars. Umožnila ho nejen skvělá strategie zvolená týmem Minardi, ale i trocha štěstí a především Doornbosovo řidičské umění. O vítězství však musel tvrdě bojovat s Neelem Janim a Oriolem Serviou, kteří nakonec v cíli obsadili druhé a třetí místo. Držitel pole position Justin Wilson dojel po kolizi s Danem Clarkem se ztrátou dvaceti kol.

San Jose Grand Prix
107 kol - 154,401 mil
27°C - slunečno
5 žlutých fází - celkem 22 kol
nejrychlejší kolo: Justin Wilson - 49,584 sekundy v 35. kole

Závod byl znovu odstartován pevným startem, který se tentokráte povedl všem. Vlásenkou na konci startovní rovinky se kupodivu čelo protáhlo bez problémů a na první pozici se nakrátko dostal Sebastien Bourdais. Jeho drobná chyba v druhé zatáčce však umožnila Justinu Wilsonovi vrátit se zpět na první pozici. Tlačenice ve vlásence se však přece jen neobešla bez obětí. Robert Doornbos nedobrzdil za Janem Heylenem a oba museli s poškozenými vozy do boxů. Následkem jejich kolize byla i první žlutá fáze, která pravděpodobně podstatně ovlivnila průběh a výsledek závodu. Těsně před restartem totiž Dan Clarke jedoucí na druhé pozici najel do Justina Wilsona a poškodil mu závěs zadního kola. Wilson pak ztratil dvacet kol opravou vozu v boxech a na trať se vrátil s jediným úmyslem, zajet alespoń nejrychlejší kolo závodu a získat tak jeden bod do celkového hodnocení.

Skrumáž v první zatáčce, Doornbos si právě vyskakuje na Jana Heylena

Dan Clarke se vrátil podstatně dříve, ale jen proto, aby tentokráte trefil Katherine Legge. Její vůz sice kontakt s Clarkem přežil, ale rozhozená geometrie kol přispěla o několik kol později k havárii Kat ve druhé zatáčce. Nová žlutá fáze však umožnila týmu Minardi USA připravit Robertu Doornbosovi alternativní palivovou strategii, která jej vrátila zpátky do hry o vítězství.

Po restartu se na čele usadila dvojice Oriol Servia a Neel Jani, která pak spolu bojovala po celý zbytek závodu a několikrát si vyměnila pozice.  Poprvé to bylo ve 34. kole, kdy se do čela dostal Jani. Po zastávkách v boxech si to oba rozdali ve vlásence hned několikrát, až byl nakonec Servia úspěšnější. Jejich férové souboje byly včera bezesporu ozdobou závodu a daly nakrátko vzpomenout na slavné doby série CART. Ale zatímco všichni sledovali s napětím boj o vedení, Robert Doornbos s lehkým vozem zajížděl velmi rychlé časy a po zastávce v depu pro palivo se náhle vynořil na třetím místě.

Oriol Servia odjel skvělý závod a už po několikráté zcela zastínil Paula Tracyho

Další žlutá v 76. kole, která byla způsobena potížemi Alexe Figgeho pak zahnala celé pole do boxů pro poslední dávku paliva a tým Minardi skvělou zastávkou katapultoval Doornbose do vedení. Při restartu ještě zaútočil Jani a dostal se do vedení, ale jeho alternativní "červené" pneumatiky Bridgestone nevydržely v dobré formě až do konce závodu. Doornbosovi neušly vzrůstající Janiho problémy a nakonec Švýcara překonal v zatáčce č.1.

Janimu se alespoń podařilo odolat vzrůstajícímu tlaku Oriola Servii a uhájit druhé místo. Will Power dojel čtvrtý před Sebastienem Bourdaisem, jehož vůz byl včera na trati poněkud nepokojný a nedal Sebovi šanci výrazněji zasáhnout do boje o čelo.

Robert Doornbos sprchuje vedení týmu

Skvělý závod odjel i Jan Heylen. Po počátečních problémech způsobených kolizí s Doornbosem se propracovával neustále polem vozů vpřed a byl jedním z pilotů, kteří dokázali na úzké trati pravidelně předjíždět své kolegy.

Další problémy potkaly Paula Tracyho, který po dobrém úvodu závodu skončil v jeho druhé polovině na trati bez paliva následkem potíží v komunikaci s boxy. Ať už potíže v komunikaci způsobilo cokoliv, následná ostrá výměna názorů mezi Tracym a manažerem týmu Neilem Micklewrightem byla slyšet velmi dobře.

Na čele celkového průběžného pořadí série je před dalším závodem na Road America Sebastien Bourdais s náskokem deseti bodů na Roberta Doornbose.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
1:45:07.617
2.
 N.Jani  PKV Racing
6.145
3.
 O.Servia  Forsythe Racing
6.905
4.
 W.Power  Team Australia
7.488
5.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
8.034
6.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
9.600
7.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
13.951
8.
 T.Gommendy  PKV Racing
19.238
9.
 J.Heylen  Conquest Racing
28.532
10.
 S.Pagenaud  Team Australia
48.429
11.
 P.Tracy  Forsythe Racing
2 kola
12.
 M.Dominguez  Pacific Coast Motorsports
3 kola
13.
 J.Wilson  RSports Racing
20 kol
14.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
havárie
15.
 A.Tagliani  RSports Racing
porucha
16.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
havárie
17.
 D.Clarke  Minardi Team USA
havárie

Všechny časy neoficiální