Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Bourdais si pohrál se soupeři jako kočka s myší

Bourdais si pohrál se soupeři jako kočka s myší

San Jose Grand Prix - 1.kvalifikace

Nekorunovaný král San José Grand Prix Sebastien Bourdais si včera během kvalifikace pohrál se svými soupeři jako kočka s myší. Když do konce kvalifikace zbývala jen jediná minuta, měl už na svém kontě odjeto třináct kol z maximálně možných patnácti a byl na sedmnáctém místě žebříčku časů. O vedení se přetahovali Will Power a Justin Wilson a zdálo se, že Seb má tentokráte příliš problémů, než aby mohl do boje o start z první řady zasáhnout. Pak absolvoval své čtrnácté kolo a vše se od základů změnilo, nebo chcete-li naopak vrátilo do starých kolejí.

Na trať vyrazili jako první Tracy, Clarke a Rahal. Bylo to celkem logické, neboť Tracy a Rahal své vozy lehce poškodili během tréninků a týmy musely zkontrolovat co nejdříve nastavení vozů po opravách. Pak se však téměř na deset minut trať vylidnila. Klid vystřídala v desáté minutě horečná činnost a rázem bylo v kaňonech San José plno. A zatímco na čele se rozpoutal souboj Powera s Wilsonem, na opačném konci tabulky dlouho figuroval úřadující šampión. Na čelo šel z favoritů na konci desáté minuty Power, ale jen o minutu později ho prvním časem kratším než 50 sekund sesadil Wilson. O další dvě minuty později Power kontroval a znovu získal vedení.

Bourdais mezitím navštívil únikový prostor v zatáčce č.1, který ale ostatně byl včera velmi vyhledávanou destinací. Klíčem k nejrychlejšímu času v San José je najití co nejpozdějšího bodu k zahájení brzdného manévru a tak piloti hledali a často nacházeli záchranu v únikových prostorech. A v zatáčce č. 1 se včera vystřídalo snad celé startovní pole.

Sedmnáctá minuta přinesla Rahalovi lehký kontakt se zdí, který nicméně znamenal konec jeho kvalifikačních nadějí. S ohnutým závěsem žádnou parádu neuděláš a hlavně rychlý čas nezajedeš. Zato Justin Wilson se znovu rozjel ke skvělému kolu a časem 49,747 sekundy se vrátil do vedení. Pak nastalo na trati opět téměř ticho, neboť většina jezdců ukončila svůj první kvalifikační stint a zajela do boxů pro nové pneumatiky.

Posledních šest minut pak přineslo nejen "dopravní zácpu" na trati, ve které jezdci zoufale hledali prostor pro své nejrychlejší kolo, ale i nové výlety do únikových prostor a v zatáčce č. 1 skončil Wilson i Tracy. Wilson přerušil dva pokusy o rychlé kolo a lépe se nevedlo ani Powerovi. Doslova v poslední minutě ale všechny přítomné šokoval Bourdais, který se jediným kolem katapultoval z poslední pozice žebříčku na první. Téměř to samé se ale povedlo i Bruno Junqueirovi, který se dostal až na čtvrtou příčku.

Bourdais si tak na poslední chvíli zajistil další mistrovský bod a především jistotu startu do závodu z první řady.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
49.509
2.
 J.Wilson  RSports Racing
49.747
3.
 W.Power  Team Australia
49.822
4.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
49.852
5.
 A.Tagliani  RSports Racing
49.852
6.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
49.918
7.
 O.Servia  Forsythe Racing
49.936
8.
 S.Pagenaud  Team Australia
49.944
9.
 T.Gommendy  PKV Racing
49.981
10.
 D.Clarke  Minardi Team USA
50.029
11.
 P.Tracy  Forsythe Racing
50.079
12.
 J.Heylen  Conquest Racing
50.110
13.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
50.217
14.
 M.Dominguez  Pacific Coast Motorsports
50.318
15.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
50.531
16.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
50.606
17.
 N.Jani  PKV Racing
50.631

Všechny časy neoficiální