Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jezdci mohou eventuálně projíždět šikany

Jezdci mohou eventuálně projíždět šikany

De la Rosa vyjasňuje údajnou hádku se Schumacherem.

Schumacherova jízda ze závodu v Maďarsku se probírá i v paddocku okruhu v Istanbulu [psali jsme zde]. Na pátečním brífinku mělo podle některých informací dojít k hádce mezi Schumacherem, de la Rosou a několika dalšími jezdci.

Pedro de la Rosa však závažnost těchto těchto zpráv zpochybňuje. Hlavním tématem diskuze, které se zúčastnil i ředitel závodu Charlie Whiting, byl Schumacherův manévr, kdy si zkrácením šikany pomohl k udržení pozice před de la Rosou.

„Neřeknu, co si o Schumacherově manévru myslím, jen mě zajímalo, jaký je postoj FIA ke zkrácení šikany za účelem udržení si pozice. To je všechno, nic dalšího se neprobíralo. Michaela chápu, jen se snažil udržet přede mnou. Nemám s ním žádný problém. Skutečně mě jen zajímalo, jestli si to mohou dovolit všichni jezdci nebo ne.

Dostalo se mi uspokojující odpovědi. Teď už vím, že Schumacherův manévr byl v pořádku," řekl Španěl.

Charlie Whiting prý potvrdil, že jezdec si za určitých okolností může průjezd šikanou zkrátit.

„Pokud nejste v nájezdu do šikany bok po boku, může si jezdec před vámi šikanu zkrátit, aniž by byl penalizován. Toto jsme se v pátek dozvěděli a budeme se tím řídit.

A jestli jsem se se Schumacherem hádal? Vůbec ne, ani jsem s ním nepromluvil. O celé věci jsem mluvil pouze s Charlie Whitingem, který mi vše objasnil. Nevím, proč se kolem tohoto jednání udělal takový humbuk," dodal de la Rosa.

Schumacher také odmítl, že by v pátek došlo ke konfliktu:

„Skoro jsem ani nepromluvil. Několik jezdců diskutovalo s Charlie Whitingem a sdělovalo mu svůj názor. Whiting jim posléze odpověděl, jaký názor měla FIA a celá věc se tím vyřešila."

Do této doby se obecně předpokládalo, že trest za průjezd šikanou nenásleduje, nezíská-li jím jezdec časovou výhodu. "Určité okolnosti" však specifikovány nebyly.