Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Allmendinger zvítězil na Road America, K. Legge v pořádku

Allmendinger zvítězil na Road America, K. Legge v pořádku

Road America Grand Prix - výsledky závodu

Road America Grand Prix - Road America
51 kol, 206 mil
18 C, slunečno
6 žlutých fází, celkem 17 kol
nejrychlejší kolo: S.Bourdais - 1:44.133 ve 26. kole

Allmendinger zvítězil v závodě na okruhu Road America, ale nejdůležitější zprávou pro všechny zúčastněné i pro všechny fanoušky se bezesporu stalo, že Katherine Legge zázračně a bez zjevných zranění přežila hrůzostrašnou havárii v plné rychlosti v zatáčce The Kink. K havárii došlo poté, co jí v plné rychlosti ulétlo zadní křídlo. Vůz se po nárazu do bariéry a ochranného plotu roztříštil, ale bezpečnostní buňka kokpitu zůstala neporušena. Katherine odešla ze zdravotnického střediska po svých a před restartem závodu se ještě objevila v krátkém rozhovoru v televizním přenosu. Závod byl po havárii přerušen a znovu restartován po odklizení trosek, opravě záchytného plotu a zřejmě i po zjištění, že Kat je mimo nebezpečí ohrožení života.

Vlastní závod však začal jiným pohnutým okamžikem a to když čerstvě z nemocnice propuštěný Cristiano da Matta pronesl okřídlenou větu " Gentlemen, start your engines". Vlastní start se však neobešel bez problémů, neboť hned v první zatáčce spole kolidovali Junqueira a Power. Oba však v závodě mohli pokračovat a Junqueira dokonce zůstal ve stejné kole s vedoucími.

Po novém startu ve 4.kole se na první pozici před Clarka a Zwolsmana rychle prodral Bourdais a postupně si vytvořil až patnáctisekundový náskok. Ten se ale rázem rozplynul v 18. kole, když se mimo trať opět dostal Power. Tím se čele vytvořila silná skupina v pořadí Bourdais, Allmendinger, Clarke a Wilson. Wilson se po restartu dostal  před Clarka, který byl brzy na to předjet i Tracym. Bourdais byl však opět nedostižitelný a svým pronásledovatelům ukázal opět záda. Jeho náskok však vzal znovu za své, když nováček Caceres zahrabal svůj vůz do štěrku. To byl rozhodující okamžik i pro Junqueiru a Philippa, kteří jeli s alternativní palivovou strategií a tato žlutá je vrátila zpět do hry na čele pole. Při zastávkách se před Bourdaise dostali Wilson a  Allmendinger.

V první zatáčce po restartu ve 30. kole spolu lehce kolidovali Katherine Legge a Andrew Ranger. Po novém restartu pak vyjel v 33. kole do štěrku i Tracy a závod byl znovu zpomalen. O několik kol později pak začalo poslední kolo zastávek v boxech. Nejvíce na ně doplatil Philippe, jemuž po výjezdu z boxů upadlo zadní kolo. Udržel sice svůj vůz na trati a dojel zpátky do boxů, ale s nadějí na dobré umístění byl konec.

Poslední ze špičky bral palivo Bourdais a na několik sekund se vrátil na první místo. Nedokázal ale odolat náporu Allmendingera  a Junqueiry na zahřátých pneumatikách a klesl na třetí. Katherine se vrátila na trať na šestém místě a zřejmě si jela pro jedno ze svých nejlepších umístění. Vše se ale změnilo ve 46. kole, když ji v plné rychlosti ulétlo zadní křídlo a neřiditelný monopost se roztříštil po nárazu do ochranné bariéry a plotu. Závod byl okamžitě zpomalen a vzápěti zastaven. Po několika napjatých minutách přišla zpráva, že Katherine je sice zraněna, ale naživu a při vědomí. Záběr na vztyčený palec při nakládání do sanitky byl dobrým signálem, ale fakt, že Katherine opustila zdravotnické středisko sama a po svých, navíc s úsměvem pro fanoušky, považovali mnozí za zázrak.

 Závod byl znovu odstartován po dlouhých 48 minutách na poslední dvě kola. Almendiger dokázal odrazit oba pokusy Junqueiry a předjetí a nakonec si připsal další vítězství. Jediný úspěšný předjížděcí manévr posledních dvou kol předvedl Servia, který předjel Wilsona v boji o 4. místo. Allmendinger si svým vítězstvím zachoval matematickou naději na zisk titulu. 

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 A.J.Allmendinger  Forsythe Racing
1:57:45.576
2.
 B.Junqueira  Newman/Haas Racing
0.674
3.
 S.Bourdais  Newman/Haas Racing
0.988
4.
 O.Servia  PKV Racing
2.637
5.
 J.Wilson  RuSPORT
3.763
6.
 D.Clarke  CTE Racing HVM
4.746
7.
 Ch.Zwolsman  Mi-Jack Conquest
5.537
8.
 A.Ranger  Mi-Jack Conquest
7.358
9.
 J.Heylen  Dale Coyne Racing
8.667
10.
 P.Tracy  Forsythe Racing
9.017
11.
 A.Tagliani  Team Australia
13.172
12.
 M.Dominguez  Rocketsports Racing
20.151
13.
 W.Power  Team Australia
1 kolo
14.
 N.Philippe  CTE Racing HVM
1 kolo
15.
 J.Caceres  Dale Coyne Racing
1 kolo
16.
 K.Legge  PKV Racing
havárie
17.
 T.Kasemets  Rocketsports Racing
porucha

Všechny časy neoficiální