Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Drtivý úder Sebastiena Bourdaise

Drtivý úder Sebastiena Bourdaise

Road America GP - 2. kvalifikace

Je velmi těžké popsat výkon Sebastiena Bourdaise na letošní  Road America jinak než slovy superlativů. A pravděpodobně totéž je možné říci i o jeho části týmu Newman/Haas /Lanigan. Protože jen pokud se složí obě části nutné k absolutnímu úspěchu na tak náročném okruhu, jakým Road America bezesporu je, může první jezdec kvalifikačního žebříčku časů nadělit druhému v pořadí 1,5 sekundy. A to v sérii, kde všichni používají v základě stejnou techniku.

Naprosto opačné pocity musí však zažívat dvojnásobný vítěz na Road America a v minulosti jeden z nejlepších jezdců série Paul Tracy a jeho tým Forsythe Championship Racing. Tracy skončil v kvalifikaci se ztrátou katastrofálních šesti sekund a jeho týmový kolega Oriol Servia dokonce nedokázal pro technické problémy ujet ani jedno kolo!

Neel Jani

Kvalifikace začala poněkud netradičně, neboť s nováčky vyrazil na trať po otevření trati i Sebastien Bourdais. Po několika pomalejších kolech zajel zpět do boxů, ale pokud se někdo nad jeho chováním podivoval, ukázalo se, že si mistr jen dolaďoval svůj nástroj k zasazení drtivého úderu svým soupeřům. K Bourdaisovi se v prvních minutách připojili i Bruno Junqueira a Graham Rahal, kteří obsadili postupně dočasně i pozici nejrychlejších pilotů.

V šesté minutě vyrazila z pit lane další skupina jezdců vedená Powerem, ve které byli i Tracy, Clarke, Doornbos a Jani.  Paul Tracy však objel jen část okruhu, v zatáčce Canada Corner dostal smyk a při výletu do kačírku přišel o přední křídlo. Kvalifikace byla zastavena.

Po znovuotevření trati se ke svému prvnímu rychlému kolu vydal i Bourdais. A pokud snad někdo doufal, že dokáže úřadujícímu mistru ztížit život, musel uznat, že to bude jen velmi těžké, neboť Seb zavěsil na výsledkovou tabuli čas o vice než sekundu rychlejší než kdokoliv jiný. O minutu  později se Will Power dostal na pozici druhou, ale Bourdais byl stále nedostižně daleko. Navíc se začalo ukazovat, že překonat časy z pátku bude pro některé velmi obtížné. Na vině bylo pravděpodobně to, že páteční kvalifikace proběhla v pozdních odpoledních hodinách a podmínky na trati byly přece jen jiné. Po sedmnácti minutách kvalifikace to tak byl jen Bruno Junqueira, kdo dokázal zlepšit svůj páteční čas. To však až poté, co předtím ve veliké rychlosti vyletěl z trati. Naštěstí se tak stalo v místě, kde dokázal mistrovským manévrem dostat vůz zpět pod kontrolu a vrátit se na trať, aniž by svůj Panoz nějak poškodil!

Alex Tagliani

Ve dvacáté minutě zajel své nejrychlejší kolo Robert Doornbos. Stačilo na druhé místo, jenomže to první bylo stále nedostižně daleko. O dvě minuty později vyjel na trať poprvé Oriol Servia. Španěl však dojel jen do třetí zatáčky, pak zabočil z trati do únikové zóny a odevzdaně vystoupil z kokpitu. Když pak odcházel od svého Panozu, v jeho mimice bylo všechno hořké zklamání z marného snažení. Bez brzd se Road America objet nedá. Kvalifikace byla znovu nakrátko přerušena. Bylo zřejmé, že ve zbývajících několika minutách po otevření trati se alespoň někteří pokusí své časy ještě zlepšit. Na trať vyjel znovu i Bourdais a zatímco se zbytek pole většinou jen marně snažil dosáhnout svých pátečních časů, Seb minutu před koncem kvaldy zavěsil čas ještě téměř o půl sekundy lepší.

Skvěle však zajel včera i Tagliani a především znovu Jan Heylen, který dokázal, že i malý tým může dokázat připravit vůz velmi slušně.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:41.535
2.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
1:43.134
3.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:43.162
4.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
1:43.201
5.
 A.Tagliani  RSports Racing
1:43.374
6.
 J.Heylen  Conquest Racing
1:43.523
7.
 T.Gommendy  PKV Racing
1:43.565
8.
 S.Pagenaud  Team Australia
1:43.581
9.
 W.Power  Team Australia
1:43.595
10.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
1:43.795
11.
 D.Clarke  Minardi Team USA
1:43.853
12.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
1:44.027
13.
 J.Wilson  RSports Racing
1:44.050
14.
 N.Jani  PKV Racing
1:44.296
15.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1:47.132
16.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
1:47.271
17.
 O.Servia  Forsythe Racing
bez času

Všechny časy neoficiální