Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bourdais si dojel pro první vítězství na Road America

Bourdais si dojel pro první vítězství na Road America

Road America GP - výsledky závodu

Přírodní okruh v Elkhart Lake byl jednou z mála tratí kalendáře CCWS, na kterých Sebastien Bourdais dosud nezvítězil. Od včerejška to už ale neplatí, Seb si oprávněně připsal další vítězství a vzhledem ke špatným výsledků dalších uchazečů o titul se výrazným způsobem přiblížil k zisku čtvrtého titulu v řadě. Dan Clarke zajel včera skvělý závod a skončil druhý před Grahamem Rahalem, se kterým svedl během závodu několik pěkných soubojů.

Generac GP of Road America
53 kol - 214,544 mil
27°C - slunečno
1 žlutá fáze - celkem 3 kola
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais - 1:44,346 sekundy v 53. kole

První kolo závodu přineslo první a jak se později ukázalo, také jedinou žlutou fázi, kterou způsobil Simon Pagenaud poněkud neuváženým předjížděcím manévrem. Kolidoval lehce s Tracym a Dalzielem, jejichž vozy byly poškozeny, nicméně po opravě v boxech pokračovali všichni dál. Bruno Junqueira "ulil" start a po restartování závodu byl potrestán průjezdem boxy se zastávkou.

Od čtvrtého kola se opět závodilo a na čele se usadil Sebastien Bourdais, zpočátku těsně sledovaný Robertem Doornbosem, který se dokonce pokusil v jednom okamžiku o předjížděcí manévr. Na třetím místě se držel Graham Rahal. Ve 24. kole udělal Doornbos chybu ve třetí zatáčce, které Rahal okamžitě využil a protáhnul se na druhé místo. A hned v kole následujícím podlehnul Doornbos i útoku svého stájového kolegy Dana Clarka, kterého chytrá strategie šéfa týmu Wigginse a rychlá jízda dostala před pomalejší vozy.  Při předjížděcím manévru však došlo ke kontaktu a Doornbosův vůz byl poškozen. Následná oprava pak Roberta v podstatě vyřadila z boje o čelní příčky. Clarke byl v tento okamžik jedním z nejrychlejších vozů na trati a začal dotahovat i Grahama Rahala.

Úvodní fáze závodu, Bourdais vede před Doornbosem a Junqueirou (ještě před Brunovou penalizací)

Clarke však nebyl jediný, kdo se dokázal probít startovním polem ze zadních pozic. Totéž platilo i pro Oriola Serviu, který se dokázal posunout z výchozí čtrnácté až na výslednou čtvrtou příčku, když při svém postupu musel překonat mimo jiné i dvojici Heylen a Gommendy, která spolu sváděla souboj téměř po celou dobu závodu.

Heylen s vozem v barvách nového sponzora sváděl s Gommendym (v pozadí) souboj téměř po celou dobu závodu

Při závěrečných pit stopech se Clarke dokázal posunout před Rahala definitivně a v jeden okamžik se tato dvojice začala přibližovat i k Bourdaisovi. Seb ale pouze šetřil palivo a odpověděl zajetím nejrychlejšího kola závodu.

Šampionát pokračuje za čtrnáct dní dvojicí evropských závodů na okruzích v Zolderu a Assenu, za kterých Vám přineseme exklusivní reportáže.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:40:58.596
2.
 D.Clarke  Minardi Team USA
9.752
3.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
12.207
4.
 O.Servia  Forsythe Racing
20.861
5.
 A.Tagliani  RSports Racing
50.704
6.
 J.Heylen  Conquest Racing
1:00.053
7.
 T.Gommendy  PKV Racing
1:02.342
8.
 J.Wilson  RSports Racing
1:02.961
9.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
1:04.525
10.
 N.Jani  PKV Racing
1:12.967
11.
 S.Pagenaud  Team Australia
1:28.941
12.
 P.Tracy  Forsythe Racing
1:35.051
13.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
1 kolo
14.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
4 kola
15.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
porucha
16.
 W.Power  Team Australia
porucha
17.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
porucha

Všechny časy neoficiální