Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Davey Hamilton se vrací do kokpitu vozu IndyCar

Davey Hamilton se vrací do kokpitu vozu IndyCar

Od těžké havárie v Texasu ho dělí šest let

Pro závod v Indianapolis se majitel týmu Vision Racing Tony George rozhodl dát novou šanci Davey Hamiltonovi.  Hamilton, kterému v letošním roce bude 45 let, byl jedním z pilotů série IndyCar v jejích počátcích a má na svém kontě 48 startů v sérii včetně šesti startů v Indy 500. V sezónách 1996/1997 a 1998 skončil v šampionátu na druhém místě, přestože se mu nepodařilo v žádném závodě zvítězit.

Po dlouhou dobu se zdálo, že definitivní tečku za jeho kariérou udělala těžká havárie v Texasu v roce 2001. Jeho monopost se tehdy doslova roztříštil o ochranné oplocení, podobně jako se to stalo Kenny Brackoviv roce 2003, či Pablu Perezovi při letošním závodě série IndyPro Series na Homesteadu. Hamilton skončil s velmi těžkými poraněními končetin a jen díky umění lékařů nepřišel o nohy. Následovaly tři velmi těžké roky během kterých Davey podstoupil celkem 25 operací. A následky nehody cítí dodnes.

"Nechtěl jsem, aby moje kariéra skončila na plotě v Texasu," říká Hamilton. "Jsem závodník a je to práce, kterou dělám. Trvalo mi dlouho, než jsem se vrátil až sem, ale teď  už zase cítím stejné vzrušení, jako dřív. Připadám si znova jako nováček."

Právě vytrvalost a odhodlání, které vedlo Hamiltona zpět k závodění, udělalo dojem na Tony George, který mu pro letošní ročník Indy poskytl místo v kokpitu svého závodního vozu. Vzhledem k tomu, že se mu podařilo zajistit i dobrého sponzora, kterým se stane jedna z divizí gigantu Hewlett-Packard, může Hamilton počítat i se solidním zázemím.