Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Kvalifikační drama rozhodl v závěru Helio Castroneves

Kvalifikační drama rozhodl v závěru Helio Castroneves

Indianapolis 500 - 1. kvalifikační den

Šestihodinová kvalifikační bitva o pole position a prvních jedenáct míst na startovním roštu letošního 91. ročníku Indianapolis 500 byla rozhodnuta až v samém závěru, kdy jezdec týmu Rogera Penskeho Helio Castroneves překonal do té doby nejrychlejšího Daria Franchittiho.

Podle očekávání se včerejší kvalifikace stala soubojem především tří nejsilnějších týmů současné IndyCar Series, kterými jsou stáje Rogera Penskeho, Chipa Ganassiho a Michaela Andrettiho. Po dlouhých pět hodin držel včera pole position Dario Franchitti z týmu AGR, jehož jezdci nakonec obsadili v první jedenáctce pět míst. Zdá se, že všichni mají monoposty schopné vítězství, ale v uplynulém týdnu se stáj AGR spoléhala především právě na dvojici Franchitti a Kanaan. Tony Kanaan se během prvního tréninkového dne posadil i do monopostů Marca Andrettiho a Danici Patrick a pomáhal svým stájovým kolegům s nastavením vozu. A nebýt včera lehké chyby, které se dopustil ve výjezdu z druhé zatáčky čtvrtého kvalifikačního kola svého prvního kvalifikačního pokusu, mohl stát na pole position pravděpodobně on.

"Byli jsme rozhodnuti se vrátit na dráhu pouze pokud by někdo překonal Daria," řekl Kanaan, držitel pole position z roku 2005. "Když se tak nakonec stalo, pokusil jsem se ještě získat pole zpět pro náš tým, ale přestože jsem ze sebe vydal vše, zůstal jsem o něco za Heliem. Bylo to těsné. Nebýt mé chyby v ranním pokusu, mohli jsme mít pole position. Ale dokázali jsme kvalifikovat všech pět vozů našeho týmu mezi jedenáct nejrychlejších a to je pro AGR důležité."

Z ostatních jezdců se mezi piloty tří výše zmíněných stájí dokázali nakonec prosadit jen Ryan Briscoe a Tomas Scheckter. Stáj Luczo Dragon Racing vedená synem Rogera Penskeho tak dokázala, že do Indianapolis přivedla nejen kvalitní personál a především podporu a zkušenosti závodního impéria Rogera Penskeho, ale dokázala jich zatím i maximálně využít. Konec konců asi není zcela náhodné, že barevné provedení vozu Ryana Briscoe velmi připomíná Penskeho vozy  z doby největší slávy jedné z legend Indy a Penskeho týmu, pilota  Ricka Mearse.

Jedenáctka nejrychlejších prvního kvalifikačního dne:

p.
 Jezdec  Tým
Rychlost
1.
 H.Castroneves  Team Penske
225.817
2.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
225.757
3.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
225.191
4.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
225.122
5.
 S.Hornish Jr.  Team Penske
225.109
6.
 D.Wheldon  Target Chip Ganassi Racing
224.641
7.
 R.Briscoe  Luczo Dragon Racing
224.410
8.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
224.076
9.
 Marco Andretti  Andretti Green Racing
223.299
10.
 T.Scheckter  Vision Racing
222.877
11.
 Michael Andretti  Andretti Green Racing
222.789

Kvalifikační rychlost je uvedena v mílích za hodinu