Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren: S výsledky nemanipulujeme, Alonso neměl výhodu

McLaren: S výsledky nemanipulujeme, Alonso neměl výhodu

Lewis Hamilton: "Mám na autě dvojku a jsem jezdec číslo dvě."

Ron Dennis popřel, že by jeho tým favorizoval Fernanda Alonsa při Velké ceně Monaka. Každý pilot měl odlišnou strategii v přípravě na možný výjezd safety caru a tým chtěl pokrýt obě možnosti. Safety car nevyjel, a proto vyhrál Alonso.

Lewis Hamilton však po závodě ironicky poznamenal, že má na svém autě číslo 2 a že je druhý pilot. Ron Dennis se na něj za tato slova nezlobí, přičítá je jeho věku, ale dodal, že kdyby safety car nakonec přeci jen vyjel, mluvil by Hamilton dnes jinak.

"Monako je unikátní. Všichni, kdo mají dostatečné schopnosti pro analýzu předchozích závodů vědí, že strategie jedné zastávky v boxech je klíčový faktor, pokud vyjede safety car. A v posledních pěti letech vyjel safety car čtyřikrát.

Pokud nevyjede, nejrychlejší je strategie dvou zastávek v boxech. Takže se musíte rozhodnout, kdo bude mít strategii pokrývající volbu jedné zastávky a kdo si vezme možnost tří zastávek," řekl Ron Dennis.

"Je vcelku pochopitelně zklamaný a frustrovaný. Nebyl by zklamaný ani frustrovaný, pokud by safety car vyjel a on by závod vyhrál.

"Čas ukáže, my nikoho neupřednostňujeme. Budou chvíle, kdy budou mezi sebou moci volně závodit, ale tohle není jedna z nich. Všichni z pitlane a z médií by říkali: Co je ten šéf McLarenu za idiota, že umožní svým jezdcům závodit, když jeden z nich skončí v bariéře?

Týmová strategie je pro to, abyste dosáhli vítězství, týmová režie pro to, abyste zmanipulovali výsledky. My s výsledky nemanipulujeme a nikdy jsme nemanipulovali, pokud nenastaly výjimečné okolnosti, což se stalo například v Austrálii roku 1998, když se nám někdo napíchnul na vysílačku a řekl Mikovi Häkkinenovi, aby zajel do boxů.

On do boxů zajel a já jsem to zvrátil, protože to nebylo fér, neboť šlo o ovlivnění závodu zvenčí. To byla jedna z vzácných příležitostí, kdy byl vydán týmový příkaz. Necítím se nepohodlně, když je využívám. Spím dobře. Mám čisté svědomí v obou případech, tenkrát i dnes," uzavřel Ron Dennis.