Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Další těsný finiš na Texas Motor Speedway

Další těsný finiš na Texas Motor Speedway

Bombardier Learjet Indy 550 - výsledky závodu

Bombardier Learjet Indy 550 k
228 kol - 550 km
23°C - jasno, večerní závod
3 žluté fáze - celkem 28 kol
nejrychlejší kolo: Marco Andretti - 24,3289 sekundy v 65. kole

Sam Hornish si na Texas Motor Speedway připsal své první letošní vítězství, když v závěrečném souboji posledních dvaceti kol po poslední žluté fázi dokázal porazit smečku pilotů stáje Andretti/Green. V těsném finiši na Hornishe nestačil ani Tony Kanaan, ani opět skvěle jedoucí Danica Patrick, pro kterou třetí místo znamená nejlepší umístění kariéry v IndyCar Series.

Texas Motor Speedway nabídla nejen opět velmi dobré závody, ale tentokráte i celou řadu sporných a po závodě velmi diskutovaných okamžiků. Tim prvním se stal samotný start do závodu, protože při prvním pokusu byl Scott Sharp na pole position příliš pomalý a způsob seřazení startovního pole se řediteli závodu Brianu Barnhartovi nelíbil natolik, že poslal celé pole k novému startu. Sharp byl pomalý i tentokráte a Sam Hornish Sharpa předjel ještě před startovní čarou.

Na výsledku závodu to však mohlo změnit jen pramálo, protože Hornish měl tentokráte k dispozici skvělý vůz a na vedoucí pozici odkroužil celkem 159 kol. A zatímco Sharp se propadal polem jezdců zpět, v úvodní fázi závodu to byli především Kanaan a Wheldon, kteří vodili smečku Hornishových pronásledovatelů.

Konec závodu pro Jona Herba

Prvním odpadlíkem a zároveň strůjcem první žluté fáze se stal Jon Herb, který po smyku skončil na vnitřní zdi na startovní rovince. Po restartu se dostal do čela Dan Wheldon a první pozici udržel až do další žluté fáze. Po ní se na čele opět objevil Hornish a udržel ji v podstatě až do cíle.

Scheckter opouští trať po kolizi s Andrettim

Dalším sporným bodem závodu byl kontakt mezi Marco Andrettim a Tomasem Scheckterem, který poslal Schecktera do trávy mimo trať. V té době jel Andretti již bez čtvrtého rychlostního stupně, ale na rozdíl od Franchittiho, který se stejnou závadou dojel do cíle na čtvrtém místě, ze závodu odstoupil. Zjevně rozzuřený Scheckter zajel s poškozeným vozem do boxů, ale nakonec se vrátil zpět na trať a závod dokončil, byť se ztrátou 29 kol.

Dan Wheldon bojuje s Danicou Patrick v úvodní části závodu

Nebezpečná situace se vytvořila při posledních zastávkách ve 197. kole, kdy při předjíždění pomalejších jezdců vedoucí skupinou došlo k hromadné havárii, která ze závodu vyřadila několik jezdců v jediném okamžiku. Z vedoucí skupiny znamenala konec pro Scotta Dixona, Helia Castronevese a Dana Wheldona. Jen zázračně projel mezi havarovanými vozy Tony Kanaan, který již v té době měl velké problémy s brzdami a nedokázal svůj vůz včas zpomalit. Jen velmi těsně minul havarovaný vůz Foyta a jedno z uražených kol.

Hornish protíná cílovou čáru vítězně před druhým Kanaanem

Závod se znovu rozejel až ve 206. kole a přinesl skvělý souboj Hornishe s Tony Kanaanem a Danicou Patrick. Ani jeden z jezdců stáje AGR však Hornishe nedokázal překonat a Sam nakonec zvítězil ve 22. nejtěsnějším finiši historie IndyCar Series. Danica Patrick si třetím místem dojela pro své zatím nejlepší umístění v závodě série IndyCar.

Další závod série se jede již příští týden na novém krátkém oválu Iowa Speedway.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/odstup
1.
 S.Hornish Jr.  Team Penske
01:52:15.2873
2.
 T.Kanaan  Andretti Green Racing
0.0786
3.
 D.Patrick  Andretti Green Racing
0.3844
4.
 D.Franchitti  Andretti Green Racing
3.9765
5.
 V.Meira  Panther Racing
4.0019
6.
 J.Simmons  Rahal Letterman Racing
4.6340
7.
 S.Sharp  Rahal Letterman Racing
1 kolo
8.
 B.Rice  Dreyer & Reinbold Racing
3 kola
9.
 K.Matsuura  Super Aguri Panther Racing
3 kola
10.
 S.Fisher  Dreyer & Reinbold Racing
7 kol
11.
 M.Duno  SAMAX Motorsports
7 kol
12.
 S.Dixon  Target Chip Ganassi Racing
22kol
13.
 D.Manning  A.J. Foyt Enterprises
závada
14.
 T.Scheckter  Vision Racing
29 kol
15.
 D.Wheldon  Target Chip Ganassi Racing
havárie
16.
 H.Castroneves  Team Penske
havárie
17.
 A.J.Foyt IV  Vision Racing
havárie
18.
 E.Carpenter  Vision Racing
havárie
19.
 M.Andretti  Andretti Green Racing
porucha
20.
 J.Herb  Racing Professionals
havárie

Všechny časy neoficiální