Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Bourdais, Junqueira a Rahal na stupních vítězů

Bourdais, Junqueira a Rahal na stupních vítězů

Champ Car GP of Belgium - výsledky závodu

Champ Car GP of Belgium - Zolder
71 kol - 176,932 mil
24 C, oblačno
3 žluté fáze, celkem 11 kol
nejrychlejší kolo: Sebastien Bourdais - 1.14,089sec ve 39. kole

Sebastien Bourdais si připsal dnes v Zolderu další vítězství a vzhledem k tomu, že ani Power ani Doornbos neskončili mezi prvními třemi, upevnil si pozici na čele výsledkové listiny. Druhý dojel Bruno Junqueira, třetí stájový kolega Bourdaise Graham Rahal.

Pevný start se nejlépe povedl Sebastienu Bourdaisovi, který do první levé zatáčky najížděl bezpečně jako první. Rovněž úspěšný byl i Robert Doornbos, který z druhé řady překonal Willa Powera a v první části závodu se Bourdaise dokázal držet. Pořadí na prvních místech v úvodní části závodu bylo neměnné. Vedl Bourdais před Doornbosem, Powerem, Wilsonem a Junqueirou.

Závod byl poprvé zpomalen v 16. kole z důvodu poškození obrubníků v jedné z šikan a celé pole zajelo do boxů pro palivo. Junqueira ztratil nepovedenou zastávkou v boxech sedm pozic a jeho závod se zdál být u konce. Důvodem byly potíže s tankováním paliva. Po zastávkách v boxech se rozjel k velkému výkonu i Graham Rahal, který se musel probíjet vpřed celým polem vozů, a jako prvního překonal Jana Heylena.

Graham Rahal zajel skvělý závod. Z třinácté příčky na startu dokázal dojet třetí.

Ve 26. kole vyletěl z tratě v první zatáčce Alex Figge a závod byl znovu zpomalen. Tentokráte se někteří rozhodli vyzkoušet alternativní palivovou strategi, neboť bylo zřejmé, že na trati se dnes bude předjíždět jen těžko. Do boxů zamířili mimo jiné i Rahal a Servia. Ve 39. kole pak zamířil do boxů z druhého místa Doornbos, zatímco Bourdais i Power dokázali zůstat na trati déle. Legge se v této části závodu neskutečně trápila s vozem, některá kola zajížděla až o dvě sekundy pomaleji naž ostatní.

Další žlutá příšla poté, co Dominguez ztratil kolo, zřejmě jako následek předchozího tvrdého přistání, když ho obrubník v zatáčce č. 5 doslova katapultoval do vzduchu. Do čela se dostali jezdci jedoucí s alternativní palivovou strategií v pořadí Pagenaud, Heylen a Gommendy. Na čtvrté místo se díky chytré jízdě, při které maximálně spořil palivo, vyhoupl Bruno Junqueira, pátý byl Bourdais. Po zastávkách se Katherine vrátila na trať jako vyměněná (nebo spíše její vůz) a náhle se dokázala měřit s většinou vozů na trati. Rahalovi se podařil další skvělý manévr, když dokázal překonat Justina Wilsona.

Když zamířila první trojice postupně do boxů, na čelo se rázem vyhoupl Bruno Junqueira. Jeho základní starostí však bylo, aby vůbec dojel do cíle. Musel šetřit palivo maximálním možným způsobem a nebylo tudíž divu, že za sebou Bourdaise dlouho neudržel. Krátce nato vrátil Wilson předjetí Rahalovi, ale jeho pokus o zdolání Junqueiry ho natolik zpomalil, že se Rahal dokázal vrátit před něj.

Bruno Junqueira přivezl chytrou jízdou svému týmu skvělý výsledek

Zatímco Bourdais zmizel v posledních kolech svým pronásledovatelům v dáli, Junqueira dokázal s vypětím všech sil nejen uspořit potřebné palivo, ale i udržet za zády Rahala a Wilsona. Cílem pak jezdci projeli v pořadí Bourdais, Junqueira a Rahal. Pro tým Dale Coyna získal Junqueira první umístění " na bedně od roku 2003. A vzhledem k tomu, že Katherine nakonec dojela jedenáctá, měl tým DCR dnes skutečně úspěšný den.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Bourdais  Newman/Haas/Lanigan Racing
1:45:21.997
2.
 B.Junqueira  Dale Coyne Racing
13.655
3.
 G.Rahal  Newman/Haas/Lanigan Racing
14.458
4.
 W.Power  Team Australia
15.147
5.
 J.Wilson  RSports Racing
15.972
6.
 O.Servia  Forsythe Racing
17.150
7.
 R.Doornbos  Minardi Team USA
18.368
8.
 N.Jani  PKV Racing
18.368
9.
 A.Tagliani  RSports Racing
19.073
10.
 P.Tracy  Forsythe Racing
23.833
11.
 K.Legge  Dale Coyne Racing
24.500
12.
 S.Pagenaud  Team Australia
28.843
13.
 J.Heylen  Conquest Racing
33.187
14.
 A.Figge  Pacific Coast Motorsports
1 kolo
15.
 R.Dalziel  Pacific Coast Motorsports
4 kola
16.
 T.Gommendy  PKV Racing
porucha
17.
 M.Dominguez  Forsythe Racing
porucha

Všechny časy neoficiální