Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pro každého jiný metr...

Pro každého jiný metr...

Aneb, odvolávám co jsem řekl, teď se to týká mě.

Naprosto stejným verdiktem rozhodla Světová rada motorsportu o vině Renaultu v případě podezření ze špionáže vůči McLarenu [čtěte původní verdikt zde]. Tým se provinil, stejně jako tenkrát McLaren.

Nebude však potrestán. Důvod? Není prokázaná získaná výhoda. Poslední, kdo se asi může zlobit, je poškozený v kazue Renault sám, tedy McLaren. Toto totiž prohlásil po verdiktu Světové rady z 26.7.2007:

"McLaren má tu čest přijmout fakt, že Světová rada neměla jinou možnost, než že šlo pouze o formální provinění vůči pravidlům držením určitých informací individuálním pracovníkem v jeho vlastním domě, bez vědomí nebo svolení McLarenu.

McLaren je potěšen, že Světová rada rozhodla, že tato informace nebyla použita, a rozhodla neudělit žádný trest."

Jiní se ovšem hodně zlobili. Zejména poškozený v tomto případě, kterým bylo Ferrari:

"Ferrari zaznamenalo, že McLaren se podle rozhodnutí Světové rady provinil. Je tedy nepochopitelné, že porušení základních principů sportovního přístupu se obešlo, navzdory logickému a nevyhnutelnému následku, bez udělení trestu. Dnešní rozhodnutí ospravedlňuje nesprávné jednání ve formuli 1 a představuje velmi nebezpečný precedens."

Sluší se připomenout, že se později objevily nové důkazy, na zakladě kterých došlo k novému zasedání, kde se rozhodlo o vyloučení McLarenu ze soutěže a pokutě 100 mil. dolarů.

Nejvíc ironické je ale prohlášení Flavia Briatoreho z té doby, který se nad rozhodnutím o porušení, ale neudělení trestu, hodně zlobil:

"Jsem zmaten," řekl tehdy Briatore. "Světová rada s vámi zasedne, máte-li důkazy. Když důkazy nemáte, nezasedáte.

Tudíž tomu neroumím. Pokud FIA prokázala, že McLaren měl v držení materiály Ferrari, jak to, že není trest?"

Inu, pro každého jiný metr...

Ve včerejším tiskovém prohlášení se Flavio Briatore raději omezil pouze na:

"Rád bych poděkoval Renault, sponzorovi ING a všem našim partnerům pro jejich nezdolnou podporu v této těžké době. Také bych rád vysmekl poklonu týmu, který se s toutou událostí vypořádal jednotně a důstojně.

Jsme rádi, že se nyní můžeme plně soustředit na novou sezonu."