Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

První dojmy závodníků MotoGP z umělého osvětlení

První dojmy závodníků MotoGP z umělého osvětlení

Formuli 1 čeká noční závod letos v září.

Za jakousi předehru mohl být považován test MotoGP na okruhu v Kataru pod umělým osvětlením, který se odehrál včera. Formule 1 pojede pod umělým osvětlením letos v Singapuru - poprvé v historii.

"Jsem spokojen," řekl několikanásobný šampion Valentino Rossi. "Odvedli skvělou práci, dá se jet jako ve dne. Viditělnost je dobrá a žádné nebezpečí pro nás nevnímám.

Rozhodně to není těžší než za bílého dne. Možná by se jen vyplatilo to posunout tak, aby bylo tepleji. Teď je tu celkem zima."

Závod MotoGP se pojede ve 23:00 místního času, 9. března 2008. Formule 1 pojede pod umělým osvětlením v září. Osvětlená plocha je srovnatelná se sedmdesáti fotbalovými hřišti, o to se stará na 3500 žárovek.

"Je to jiné, než na co jsme zvyklí," řekl Casey Stoner. "Není to horší, není to lepší, je to jen jiné. "Zajímavé je, že nerovnosti povrchu trati jsou hůře vidět, a je tudíž potřeba větší sebedůvěry. Nespoléhat se jen na instinkty.

Můj první dojem byl, že hraji videohru."

"Není to jako za denního světla, ale jsem ohromený," řekl Loris Capirossi.

Někteří jezdci si ale museli zvykat, jako například Capirossiho týmový kolega Chris Vermeulen.

"Nebylo tak jasno, jak jsem si myslel, že bude. Bylo tam hodně stínů, musel jsem si nějakou dobu zvykat. Ale okruh odvedl dobrou práci."

Ze stínů měl neklidné spaní (resp. ježdění) i Dani Petrosa.

"Trať je osvětlená dobře, ale je tam mnoho stínů, oči se rychle unaví." Naopak, stíny nebyly problém pro jeho týmového kolegu Nickyho Haydena.

"Je to trochu jiné, ale moc jsem si to užil. Se stíny jsem problém neměl."

Sylvain Guintoli je z osvětlení nadšen a nechal se slyšet, že na dráze ani nepoznal, že není den. Ale i jemu bylo při testech trochu chladno.